31 Ağustos 2008 Pazar

İRMİK TATLISI


Genelde şerbetli tatlılarla başım pek hoş değildir. O yüzden genelde hep sütlü tatlıları tercih ederim. Hatta şerbetli bir tatlı yapmam gerekirse şerbeti mutlaka sütlü olur. O yüzden sütlü nuriye, süt böregi, ve laz böreği benim favorimdir.Tariflerini daha sonra daha doğrusu yapınca sizinle paylaşırım inşallah. Bu arada yarın ramazan . Herkese hayırlı bir ay diliyorum.Allah hepimize hayırlar nasip eylesin. Oruçlarımızı, dualarımızı kabul ihsan eylesin inşallah. Bu sene oruç süresi oldukça uzun. Oyüzden iftarda yediklerimize lütfen çok dikkat edelim. Bir doktor olarak tavsiyem az az gece boyunca bir şeyler yemek. Ve iftardan sonra bir süre dinlenmek. Sanırım bu durumda iş bize düşüyor yani yemeği hazırlayanlara.Genelde zeytinyağlılar tercih edilmeli. Hafif bir sebze yemeği ve tabiiki bol sıvı çok önemli. Tatlı olarak sütlü tatlılar yada meyve salataları tercih edilmeli. O yüzden irmik tatlısı tercihim. Çünkü hem sütlü hemde soğuk soğuk şu sıralarda herşeye değer sanırım.

malzemeler:


  • 1 litre süt

  • 9 kaşık irmik

  • 15 kaşık şeker

  • 1 tatlı kaşığı katı yağ

  • 1 vanilya

  • arası için:

  • ceviz/fındık/bisküvi/şamfıstığı

üzerine:


  • şamfıstığı,hindistan cevizi

yapılışı:

Sütün içine konulan şeker ve irmik kısık ateşte muhallebi kıvamında pişirilir.Piştikten sonra katı yağ ve vanilya eklenip karıştırılır. Suyla ıslatılmış borcama yarısı dökülür ,arasına ne istenirse konur (ben şamfıstığı koydum) geri kalan tatlı üzerine konup oda sıcaklığına gelene kadar dışarda daha sonra dolapta 1 gece bekletilir.Servisten önce süslenip servis yapılır. Şimdiden afiyet olsun

29 Ağustos 2008 Cuma

ARAP KURABİYE


Buda portakal ağacından aldığım bir tarif. Şiddetle tavsiye ederim. Malzemeleri okuyunca acaba demiştim ama kurabiyeyi yaparkende yerkende iyiki denemişim dedimBu kadar hoş hamur gerçekten çok nadir görüyorum Her aşaması farklı ama sonuç gerçekten harika bilginiz olsun denemediyseniz mutlaka deneyin derim.



malzemeler:



3 haşlanmış yumurta



1 yumuşamış teremyağ



1 vanilya



3 kaşık pudra şekeri(ben ekledim)



üstü için:



4 kaşık kakao



1 çay bardağı toz şeker



yapılışı:



Yumurtalar 10 dakika haşlanıp soğutulur. Sarıları alınıp iyice ufalanır Teremyağ,pudra şekeri,vanilya ile yoğrulur. Ele yapışmayan bir hamur elde edilene kadar un eklenir.Hamurdan fındıktan biraz büyük paçalar koparılıp yuvarlanır.Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.175 derecede 20-25 dakika hafif sararana kadar pişirilir.Kakao ve toz şeker derin bir kapta karıştırılır. Pişen kurabiyeler sıcakken kabın içine atılır. Karışıma bulanan kurabiyeler sevis tabağına alınır. Ben bazılarını karamalli 3ü bir aradaya batırdım onlarda harika oldu.Kurabiyede kabartma tozu yok .Şimdiden afiyet olsun

PİLELİ BÖREK


Bu tarifi portakal ağacından almıştım.Gerçi hatice hanımın haberi yok ama bana bu blog fikrini veren kendisi olmuştur. O yüzden onu her zaman sevgiyle anacağım.

Pileli börek hem cok kolay hem cok lezzetli hemde ani durumlarda hızır gibi yetişen bir börektir. Ben orjinal tarifte biraz değişiklikler yaptım.Size o şekilde yazacağım.

malzemeler:

2 yufka

1 ,5 subardağı süt+yoğurt(2 kaşık yoğurt konup 1,5 bardağa sütle tamamlanıyor.)

1 yumurta

yarım su bardağı sıvıyağ

iç malzeme:

1,5 bardak sert beyaz peynir

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı nane

yapılışı:

Yufka serilir.İç karşımdan(süt+yoğurt+yumurta+sıvıyağ) bolca sürülür.İç malzemenin yarısı serpilir. Kenarlardan başlıyarak börek ortaya doğru toplanır( Malzemeleri 2 katına çıkarıp büyük tepsidede yapabilirsiniz)diğer yufkayada aynı işlemler yapılır. Üstüne kalan son dökülür. 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.Şimdiden afiyet olsun.

MOZAİK PASTA


işte en sevgiğim tariflerden biri. Aslında kakao ve çikolata ile aram hiç iyi değildir.(bu gerçekten doğru) ama bu pastaya bayılırım.


malzemeler:


500 gr kare bisküvi


1 yumurta


1 su bardağı süt


6 çorba kaşığı şeker


yarım paket katıyağ


yarım subardağı ceviz/fındık içi


5 çorba kaşığı kakao


yapılışı:


Öncelikle bisküiler fazla küçük olmamak üzere derin bir kaba kırılır.Üzerine kakao eklenip karıştırılır.Diğer tarafta sütün içine yumurta kırılıp iyice çırpılır.Şeker ve katı yağ eklenip yağ eriyene kadar kısık ateşte tutulur.(kaynatılmaz)Karışım bisküvilerin üzerine dökülür bir iki kez karıtırılıp streçin ortasına konur. Piramit şekli verilir. Buzlukta iki saat bırakılır. Sonra afiyetle yenir. sevgiler

26 Ağustos 2008 Salı

SARIMSAK SOSLU BULGUR PİLAVI


Bu pilavı çapankızının yöresel yemekleri etkinliğine gönderiyorum. Kendisine başarılar dilerim sevgilerimle.Bu pilavı iş yerimde arkadaşlarla birlikte yaptık. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Harikasınız canlarım.

malzemeler:


  • 2 su bardağı tavuk suyu

  • 1 su bardağı bulgur

  • 2 çorba kaşığı tereyağ

  • 5-6 tane sarımsak

  • 1 tatlı kaşığı tuzot

  • 1 avuç haşlanmış nohut

yapılışı:

Öncelikle tavuksuyu kaynatılır. İçine bulguru tuzotu ve nohutu ekleriz..Bulgur suyunu çekerken diğer tarafta soyulup küçük küçük doğranmış sarımsak tereyağında kavrulur.Pişen bulgurun üzerine dökülüp sevis yapılır. Şimdiden afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA


Sarmayı sevmeyen varmıdır bilmiyorum. Genelde sofralarda en cok rağbet gören çerezi oluşturur bence .Çerez diyorum çünkü bizim evde gelip gidilerek sürekli atıştırılır .Tok olunca bile onun için midemizde hep yer vardır değilmi son 1 yıla kadar ben yaprak sarması hiç denememiştim. Nedense hep olmıyacak gibi gelirdi.Geçen kurban bayramında annem sararken yardım edeyim dedim sağolsun anneciğim bana püf noktalarını gösterdi. Şimdi harikalar yaratıyorum. İlk sardığımda kayınvaldemi bir türlü inandıramadım.Aslında artık kendisi bu konuda cok rahatladı eskiden dolmaları kendisi yapardı. Şimdi ben yapıyorum tabiiki annemin el lezzetini yakalamam için 40 fırın ekmek yemem lazım.



malzemeler:



500 gr salamura yaprak(küçük boy)



1 çay bardağı sıvıyağ



1 çay bardağı nar ekşişi



1,5 su bardağı sıcak su



iç malzeme:



malzeme olarak zeytinyağlı dolmadaki içi kullandım



yapılışı:



Önce içini hazırlayıp soğutuyoruz.Yaprakları ayırıp tencerede 5 dakika haşlayıp soğuk sudan geçiriyoruz.Yaprağın içine 1 tatlı kaşığı içten koyup sıkıca sarılır.Tencereye yerleştirilir.Yapraklar bitine kadar devam edilir.Üzerine bir tabak kapatılır.Diğer taraftan sıcaksuyun içine sıvıyağ, nar ekşişi tuz ve şeker karıştırılıp dökülür . Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.



Arkadaşlar su miktarı aslında tencereye göre değişiyor..Önemli olan tabağın üstüne kadar çıkması.Benim tencerem orta boy bir karnıyarık tenceresi. Piştikten sonra tencerenin içinde soğuyana kadar bekletilir. Mümkünse bir gün sonra servis yapılır. Şimdiden afiyet olsun

SONUNDA GÖRÜMCE OLDUM







Geçen haftasonu izmir yolları bize gözüktü. En ufak kardeşim( kendisi 30 yaşında ama) bizim bebeğimizi sonunda nişanladık. Harika günler geçirdik. O ne kadar telaştı öyle.Hepimiz kosusturup durduk. Kızımızda harika biri .İnşallah Allah tamamına erdirir bir yastıkta kocarlar.Resimlerde çiçek ve çikolatamız görülüyor. Şeker istanbulda hazırlanıp gitti. Çiçekleride kazablanka ve mavi güllerden yaptırdık. Hepside içimize çok sindi. Özellikle pasta bir harikaydı.Kızım yemek için o kadar uğraştıki resmini zor çekebildik.Her şey bir tarafa bir zamanlar oyun bebeğim olan kardeşimin bu günlerini görmek benim için çok güzel ve çok zor. Annem ve babam dersane öğretmenleri oldukları ve çok yoğun çalıştıkları için biz üçümüz birbirimizi büyüttük.İki kardeşimde en yakın dostlarım onları çoooook seviyorum.Dünya onlarsız çok anlamsız olurdu. Bu arada kızımıza da ailemize hoş geldin diyorum. sevgilerimle BAŞ,BÜYÜK GÖRÜMCE!!!!

AHUDUDU REÇELİ


Malzemeler:



1 kilo ahududu



1,5 kilo şeker



yarım limon suyu



yapılışı:Ahududu temizlenip yıkanır ve ölçü kabına konur arkadaşlar ölçü kabı derken bu bazen bir kase olabilir bazen bir bardak bazende koca bir tencere olur yapacağımız reçel miktarına göre değişir ben bazen 1 portakaldan bile reçel yaptığım için ölçü kabı her seferinde değişiyor. tencereye alınır ahududu biraz daha tatsız olduğu için şeker miktarını 1,5 ölçü koymanızda fayda var gene 20 dakika kaynatıp (kaynadıktan sonra 20 dakika) limon suyunu sıkıp 10 dakika daha kaynatıyoruz soğutup kaldırıyoruz şimdiden afiyet olsun



ŞEFTALİ REÇELİ


Malzemeler:


1 kilo şeftali


1 kilo şeker


yarım limon suyu


yapılışı:


bire bir ölçüye göre malzemeleri karıştırıyoruz 20 dakika kaynatıyoruz(kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika ) mutlaka oluşan köpükleri alıyoruz.limon suyunu sıkıp 10 dakika daha pişirip altını kapatıyoruz.soğutup afiyetle yiyoruz.şimdiden afiyet olsun

VİŞNE REÇELİ


Malzemeler:


1 kilo vişne (çekirdekleri çıkarılmış)


1 kilo şeker


yarım limon suyu


yapılışı:


aslında çilek reçelinin aynısı. kuralımız hep aynı bir ölçü meyve 1 ölçü şeker 20 dakika kaynat.limon suyunu ekle 10 dakika daha kaynat. soğut . işte reçelimiz hazır.


artık canınız ne reçeli isterse portakal kabuğumu olur,böğürtlen mi yoksa kardut mu girin mutfağa 30 dakikada harikalar yaratın sevgiler

25 Ağustos 2008 Pazartesi

EV YAPIMI REÇELLER HEMDE YARIM SAATTE




Reçel hayatımda vazgeçemediğim lezzetlerden biridir. klasik reçellerin yanında farklı lezzetteki reçellerde her zaman dikkatimi çeker. Çalışan biri olarak reçele vakit ayırmak zor diye düşünebilirsiniz.ama size vereceğim yöntemle hem çok kısa sürede hemde çok kolay bir şekilde reçeller yapacaksınız. ve yiyen herkes parmaklarınıda yiyecek.




REÇELLERİM:




  • çilek reçeli


  • vişne reçeli


  • şeftali reçeli


  • kızılcık marmelatı (diabetik)


  • erik marmelatı


  • kuşburnu marmelatı


  • ahududu reçeli
ÇİLEK REÇELİ



malzemeler:



1 kilo çilek



1 kilo şeker



yarım limon suyu



yapılışı:



çilekler temizlenip yıkanır ve bir kaba konur(bu kap bizim ölçümüz olacak)oradan tencereye eklenir. ölçümüz olan kabın içi şekerle doldurulur (kabın neresine kadar çilek dolduysa oraya kadar şeker konur yani bire bir olacak)oda tencereye eklenirateşe konur kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır 20 DAKİKA kaynatılır üzerine toplanan köpükler alınıp atılır. 20 dakikanın sonunda limon suyu sıkılır 10 DAKİKA daha kaynatılıp altı kapatılır.tencere ocaktan alınıp tezgahın üstünde oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir. kavanozlara doldurulup ağzı açık bir şekilde iyice soğutulur. soğuduktan sonra ağzı kapatılıp kaldırılır.şimdiden afiyet olsun.




not:başlangıçta reçel sıvı gibi gelebilir telaşlanmayın soğuyunca kıvamını buluyor.













19 Ağustos 2008 Salı

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


malzemeler:


1 kilo kırmızıbiber ve dolmalık biber


2 su bardağı su


1/2 cay bardağı sıvıyağ


2 kesme şeker


1 tatlı kaşığı tuz


1 çay bardağı nar ekşisi



iç malzeme:


3 su bardağı pirinç


3 orta boy soğan


4 yemek kaşığı sıvıyağ


1 çay bardağı kuş üzümü


2 yemek kaşığı dolmalık fıstık


1 kesme şeker


1 tatlı kaşığı tuz


1tatlı kaşığı kuru nane,yenibahar,karabiber


1 çay bardağı nar ekşisi


2su bardağı sıcak su



yapılışı:



Dolma biberler temizlenip yıkanır.İç malzeme içn önce soğanlar yemeklik doğranıp sıvıyağa konur Üzerine soğuk suyla yıkanmış pirinçve dolmalık fıstık eklenir.Bir süre kavrulduktan sonra kuş üzümü(sıcak suda beklemişve süzülmüş) ve baharatlar eklenip sıcak su ,şeker ve tuz eklenip kabağı kapatılır.Kısık ateşte suyu çektirilir.Ilınmaya başlayınca nar ekşisi dökülür.Dolma biberler doldurulur.Tencereye dizilir. Üzerine sıvı yağ ve ner ekşisi gezdirilir. Sıcak suyun içinde şeker ve tuz karıştırılıp tencereye dökülür Hafif ateşte pişirilir.Şimdiden afiyet olsun.



BARBUNYA


Zeytinyağlılar içinde en sevdiğim diyebilirim barbunya için. Ben herşeyini çiğden koyup düdüklüde 45 dakika pişiriyorum. Ama hepinizin bildiği gibi bir gün sonra cok daha lezzetli oluyor kendileri.Ben genelde yağa binmiş halini sevdiğim için yağ miktarını biraz fazla koyarım.E adı üstünde zeytinyağlı değil mi??Hakkını vermek lazım.


malzemeler:



  • 1 kilo taze barbunya

  • 1 büyük soğan

  • 1havuç

  • 3-4 domates rendelenmiş

  • 2 çorba kaşığı salça

  • 1 talı kaşığı sarımsak tozu yada 3 diş sarımsak

  • 1 çay bardağı sıvıyağ

  • 2 kesme şeker

  • 1 su bardağı sıcak su

üzerine:


maydanoz ama bence dereotu seviyorsanız onu deneyin derim harika olur


yapılışı:


Barbunyalar temizlenip yıkandıktan sonra düdüklü tencereye konur,üzerine soğan piyazlık doğranır,havuç küp küp doğranıp eklenir,rendelenmiş domates ve diğer tüm malzemeler eklenip bir kez karıştırılır.Ağzı kapatılıp pimi kapandıktan sonra 45 dakika pişirilir.Mutlaka pişen kabın içinde soğutulup servis tabağına alınır.Dereotuyla süslenir.

Sarımsak kullanmak istemezseniz yemeğe yarım limon sıkıp pişirin oda farklı bir tat oluyor. Şimdiden afiyet olsun.

SÜPRİZ NİKAH VE YEMEK







Bu sıralar cok hoş günler geçiriyorum.Bunlardan biri eşimin ablasının düğünü oldu.O kadar çabuk gerçekleşti ki bir baktık ablamız gelin olmuş.Onlara ömür boyu mutluluklar diliyorum. Gerçekten birbirlerine çoook yakışan bir çift oldular.Bizde bu güzel günlerini kutlamak için bir yemek düzenledik.Yemekler benden sofra düzeni ise küçük görümcemden.




sofradakiler:

barbunya
mevsim salatası
zeytinyağlı dolma
patlıcan salatası(süzmeyoğurt ve patlıcanı rondadan geçirdim birde böyle deneyin coook farklı bir lezzet oldu)
kırmızıbiber salatası
havuçlu haydari
özel soslu patates salatası
mercimek salatası
burgu börek
beşamel soslu tavuk
kavurma
pilav
tatlı olarakta çikolata soslu yalancı ekmek kadayıfı







HAVUÇLU HAYDARİ




Malzemeler:
  • 1 su bardağı süzme yoğurt

  • 2 çorba kaşığı mayonez

  • 1 havuç rendelenmiş

  • 1 avuç iri kıyılmış ceviziçi

  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 çay kaşığı kırmızı biber

yapılışı:

ceviz ve havuç hariç tüm malzemeleri rondada karıştırın.Ceviz ve havuç eklenip servis yapılır.Diğer resimde patlıcan salatasına ait.Şimdiden afiyet olsun.

10 Ağustos 2008 Pazar

ERİK PELTESİ


Küçüklüğümde kızamıkçığa yakalanmıştım ve karşı komşumuz bana erik peltesi getirmişti. O tadı asla unutamam.Ne zaman bu pelteyi yapsam komşumuzu hep sevgiyle anarım.

malzemeler:


  1. 1 kilo mürdüm eriği

  2. 2 çay bardağı su

  3. 2 corba kaşığı nisasta

  4. 1,5 su bardağı şeker

  5. 1 vanilya

üstü için:


  1. süsleme şekerleri

yapılışı:

Mürdüm erikleri yıkayıp tencereye koyup 1 çay bardağı suyla haşlanır. Soğuyunca süzgeçten geçirilip tencereye alınır. 1 çay bardağı su içinde eritilmiş nisasta ve şeker eklenerek pişirilir. Şeker miktarını kendi zevkinize ve eriğin tadına göre ayarlıyabilirsiniz.Islatılmış borcama dökülür.Soğutulup üzeri şekerle süslenir.Şimdiden afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI BAMYA


Sebze yemeklerini nedense etli olarak pek sevmem. Etin bu tarz yemeklerin tadını bozduğunu düşünüyorum.Hele ki anatomi derslerinden sonra eti görmek bile yorucu oluyor inanın ki.

malzemeler:


  1. 500 gr bamya

  2. 1 soğan

  3. 3 tane rendelenmiş domates

  4. 1corba kaşığı salça

  5. 1 çorba kaşığı sıvıyağ

  6. 1 tatlı kaşığı tuz

  7. 1 kesme şeker

  8. yarım limon suyu

  9. 3 su bardağı su

yapılışı:

Öncelikle bamya temizlenip yıkanır. Sıvıyağda yemeklik doğranan soğan kavrulur. Rendelenmiş domates ve salça eklenip üzerine su eklenir .Su kaynayınca tuz ,şeker ve limon suyu eklenir. Bamyalar konur bir kez karıştırılıp (sadece tahta kaşıkla) kapağı kapatılıp altı kısılır . Suyunu çekene kadar pişirilir. Şimdiden afiyet olsun.

GALETA UNLU POĞACA

Malzemeler:
  1. 250 gr margarin
  2. 2 çaybardağı sıvıyağ
  3. 2 çay bardağı yoğurt
  4. 1 yumurta sarısı
  5. 2 kabartma tozu
  6. 2 çay kaşığı tuz
  7. un
iç malzeme:
  1. 1 çay bardağı zeytin ezmesi yada çekirdeği çıkarılmış zeytin
üstü için:
  1. 1 yumurta akı
  2. 1 subardağı galeta unu
yapılışı:
Hamur için tüm malzemeler karıştırılıp kulak memesi kıvamında yoğrulur.İçine 1 çay kaşığı zeytin ezmesi konur.Kapatılıp önce yumurta akına sonra galeta ununa batırılır. Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.180 dereceli fırında 35-40 dakika pişirilir. şimdiden afiyet olsun.

8 Ağustos 2008 Cuma

HEMŞİRELER GÜNÜ YEMEĞİ


Aslında bu sofra ben blogu açmadan önce resimlediğim bir sofra.12 mayıs hemşiler günüdür Benimde hepsi birbirinden harika hemşirelerim var.Grubumuz gerçekten harikadır.Herşeyimizi paylaşırız.Gerçi onları ilerde daha iyi tanıyacaksınız, çünkü öğlenleri ocakta yaptıklarımızı da yayınlayacağım .Biz bu sofrayı bir arkadaşımla beraber hazırladık.Bloğa koyma gibi bir düşüncem olmadığı için sofradakilerin tek tek resimleri bulunmuyor o yüzden şimdiden üzgünüm.

sofradakiler:


  1. çikolatalı kurabiye

  2. mısır ekmeği

  3. patatesli börek

  4. ıslak kek

  5. çikolatalı pasta

  6. galeta unlu poğaca

  7. mercimek salatası

ÇİKOLATALI KURABİYE


  1. 1paket teremyağ

  2. 4 corba kaşığı pudra şekeri

  3. 1 paket droetker çikolatalı fındıklı puding

  4. 2 paket şamfıstıklı müsli

  5. aldığı kadar un

  6. 1 çay kaşığı kabartma tozu

yapılışı:

Tüm malzemeler karıştırılıp kulak memesi kıvamında olana kadar un eklenir. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve tepsiye dizilir. 180 derecede 15-20 dakika pişirin.Şimdiden afiyet olsun.

SÜPRİZ KURABİYE


Bu kurabiye kızım tarafından onay alan bir kurabiye.En çok içi kremalı olanı sevdi. Ben ise bazılarının içine çokella bazılarına da kayısı püresi koydum.Ama en iyisi krokanlı olanlardı.

malzemeler:




  1. 1 paket teremyağ


  2. 3 corba kasığı yoğurt


  3. 1 çay bardağı toz şeker


  4. 1 vanilya


  5. 1 kabartma tozu


  6. un

iç malzemeler:

kremalı iç:




  1. 1 bardak süt


  2. 1 yumurta sarısı


  3. 1 çay bardağı şeker


  4. 1 yemek kaşıgı nisaşta

şokellalı iç:




  1. İstenildiği kadar şokella ben ayrıca şam fıstığı ekledim

krokanlı iç:




  1. 1 su bardağı şeker kısık ateşte eritilir. ve içine ceviz ,fındık, badem, şamfıstığı parçaları konupkarıştırılır ve yağlı kağıda dökülür. Soğuyunca parçalanarak kırılır.

kayısılı iç:




  1. 5-6 kayısı rondaya konur 2 kaşık şeker eklenir.İyice suyu çektirilip soğutulur.

yapılışı:

Hamur için tüm malzemeler karıştırıp kulak memesi kıvamında hamur yapılır. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp içine hangi iç istenirse konup kapatılır.Tepsiye dizilir.160 derecede üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir.Soğuyunca üzerine bol pudra şekeri eklenir.

Şimdiden afiyet olsun.

3 Ağustos 2008 Pazar

HAMURUNDA STARLIK VAR POĞACASI


Merhabalar tuhaf bir isim oldu farkındayım. Ama malzemeri görünce bana katılacağınıza eminim. Belki yapan vardır ama bu poğaca tamamen doğaçlama oldu benim için. Oyüzden isim koyma keyfini yaşamak istedim ,yiyenlerin oldukça beğendiği farklı bir tat oldu umarım beğenirsiniz.sevgiler..

malzemeler:


  1. 4 haşlanmış ve ezilmiş patates

  2. 2 havuç rendelenmiş

  3. yarım demet dereotu

  4. 1 paket yaşmaya

  5. 2 yumurta

  6. 1yemek kaşığı şeker

  7. 1 tatlı kaşığı tuz

  8. 1 su bardağı sıvıyağ

  9. 1 paket terem yağ

  10. 1su bardağı süt ve yoğurt karışımı

  11. un

iç malzeme:


  1. 1 su bardağı peynir , kırmızı biber

üstü için:


  1. 2 çırpılmış yumurta

  2. 1 tatlı kaşığı toz şeker

  3. ay çekirdeği, susam, çörek otu

yapılışı:

Patatesler haşlanıp sıcakken iyice ezilir havuç soyulup rendelenir dereotu incecik doğranarak karışıma katılır. (biliyorum gidişat patates püresini göstersede birazcık sabır lütfen)diğer tarafta şekerle maya ezilir.Yağ,sıvıyağ,yumurta, sütve yoğurt karışımı ve tuz eklenip karıştırılır.Patetesli karışım eklenerek tekrar karıştırılır. Kulak memesi kıvamı olana kadar un eklenir. Hamur 15 dakika dinlendirilip ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır.İçine peynir ve kırmızıbiber karışımı konup kapatılır.önce yumurtalı şekere sonra ayçekirdeği, susam yada çörekotuna batırılır.180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir. Şimdiden afiyet olsun.

ŞEKERLİ KURABİYE


Merhabalar buda annemden öğrendiğim bir tarif. Oldukça lezzetli kurabiyeler olup uzun süre dayanıyorlar. İçinde bir şey olmamasıda kızımın favori kurabiyelerin başında getiriyor onları.Ayrıca çayı ve özellikle neskafeyi benim gibi şekersiz tüketiyorsanız kendinize harika bir ortak buldunuz demektir.Deneyin ne demek istediğimi anlayacaksınız.

malzemeler:


  • 1 paket teremyağ (yumuşamış)

  • 2 yemek kaşığı yoğurt

  • 2 yumurta sarısı

  • 1 bardak toz şeker

  • kabartma tozu, vanilya, limon kabuğu rendesi

  • un

üstü için:
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 yumurta akı
  • bir avuç fındık içi
yapılışı:

Tüm malzemeler karıştırılıp kulak memesi kıvamında hamur yoğrulur.Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır.Önce yumurta akına sonra şekere batırılıp 175 dereceye ayarlı SOĞUK FIRINA konur. Üstü beyaz kalacak şekilde pişirilir. Şimdiden afiyet olsun.

2 Ağustos 2008 Cumartesi

BURGU BÖREK




Malzemeler:




  • 4 yufka


  • 1 su bardağı süt


  • 1 yumurta


  • yarım bardak yoğurt


  • 1 su bardağı sıvı yağ


iç malzeme:




  • 4-5 patates


  • 1 soğan


  • tuz, karabiber


  • 1 yemek kaşığı salça


  • 3 kaşık sıvıyağ


yapılışı:


Patatesler haşlanır.Soğanla kavrulur. 1 kaşık salça eklenir.Tuz ve karabiberle tatlandırılır.Yufka serilir.Karışım sürülür.Yufka ikiye kesilir.Uzun kısmına patetesli harçtan konur.Rulo yapılır.3'e bölünür.Parçalardan herbiri iki ucundan tutulup kıvrılır.Tepsiye dizilir. Üzerine artan karışım sürülüp pişirilir.


Şimdiden afiyet olsun


KIYMALI POĞACA




Bu resmin süslemesi annem ve ablama ait.Benimle arasındaki farkı görebiliyorsunuz sanırım.Zevklerine sağlık.


malzemeler:




  • 1 paket teremyağ


  • 1 su bardağı sıvıyağ


  • 1 su bardağı yoğurt


  • 1 tatlı kaşığı tuz


  • 1 tatlı kaşığı mahlep


  • 1 kabartma tozu


  • 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak)


  • aldığı kadar un


iç malzeme:




  • 250 gr kıyma


  • 1 baş soğan


  • tuz,karabiber


yapılışı:


Öncelikle içini hazırlayalım. Hamur yağlı olduğu için ben iç malzemeyi yağsız kavuruyorum. Teflon tavaya soğanı doğrayıp kıymayla birlikte kısık ateşte kavuruyorum.Kıyma suyunu salıp çekince tuz ve karabiber eklenip altını kapatıyoruz.


Hamuru için bütün malzemeler karıştılır.10 dakika dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, masada elle açılarak soğumuş malzeme konup kapatılır.Yağlı kağıt serili tepsiye dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.


Şimdiden afiyet olsun.

ÇİKOLATALI TURTA....