25 Kasım 2008 Salı

SOOBE

Merhaba arkadaşlar sonunda bende gül tarafından sobelendim.blogu ilk açtığımda da bana en büyük yardımı yapan kendisiydi.ilk sobeleyende gene kendisi oldu.sen istersinde ben cevaplamazmıyım canım büyük bir zevkle:
adınız:
alkım
nerede oturuyorsunuz/nerelisiniz:
istanbulda anadolu yakasında oturuyorum.karşıyakalıyım.
en sevdiğiniz müzik ve sanatçı:
aslında ruh halime göre değişiyor zevkim. ama kızım nedeniyle tercihim hareketli parçalar sanatçı olarakta sezen aksu,yıldırım gürses,tarkan başta gelir
en sevdiğiniz film ve sanatçı:
face to face Nicolas Cage
yaptığın spor:
bu konuda çok tembelim.evde bisikletim bile var ama 5 dakika binmiş değilim.benim en büyük sporum kızım
giyim tarzı:
işim gereği spor giyinmeye çalışıyorum tercihim genelde pantolon yada eşortman
en son okuduğunuz kitap:
da vincinin şifresi
en sevdiğiniz yazar:
dan brown eğer macere ve gerilim seviyorsanız muhteşemdir tavsiye ederim
sizi mutlu eden kişi:
kızımmmmmve eşim
en sevdiğiniz yemek:
eşim ve kızım çok yemek seçtikleri için genelde onların aslında kızımın zevkine göre yemek yapıyorum ben salata delisiyim değişik tatları severim ama en çok sanırım çerkezliğin etkisi favorim çerkez tavuğudur
çok sıkıntılı anlarda yardımcınız kimdir:
Yüce rabbim
hayatınızdaki en önemli olay:
kızımın doğumu hayat benim için ondan önce ve sonra diye ikiye ayrılıyor
sizin için sevgi:
kızım eşim ve ailem
başınıza gelen en komik şey:
inanın şu anda hiç birşey hatırlamıyorum
sadece 5 kelime ile kendinizi tanıtın:
sabırlı,azıcık huysuz,sevgi dolu,arkadaş canlısı,anne

benim cevaplarım bunlar bende
sevil
melisa
yıldız
serpil
serap ı sobeliyorum hadi bakalım sıra sizde ....

24 Kasım 2008 Pazartesi

ÖĞRETMENLER GÜNÜ

BU GÜNÜN BENİM İÇİN ANLAMI ÇOK BÜYÜK ÇÜNKÜ AİLEMDE ÖĞRETMEN OLMAYAN NERDEYSE SADECE BENİM.
BENİM İLK ÖRETMENİM OLAN ANNE VE BABAMIN CANIM YENGEMİN BİRTANECİK KIZ KARDEŞİMİN ,ENİŞTEMİN VE KENARINDAN OLSADA CANIM EŞİMİN ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM.SEVGİLERİMLE... İYİKİ VARSINIZ..

22 Kasım 2008 Cumartesi

SALÇALI SOSİS


benim küçük kızım kahvaltıda genelde normal şeyler pek yemez. o yüzden farklı şeyler yapmam gerekiyor.işte bunlardan biri:

malzemeler:


  • 4-5 sosis

  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ

  • 1 çorba kaşığı salça

  • 1 çay bardağı sıcak su

yapılışı:



  • sosis küçük küçük doğranır.

  • sıvıyağda kızartılır.salça eklenip bir iki defa çevrilir.

  • sıcak su eklenip içine 1 çay kaşığı kekik konup suyunu çekene kadar pişirilir.

  • şimdiden afiyet olsun

ZEYTİNLİ BROKOLİ SALATASI


B u hafta oldukça yoğundu benim için.gelecek haftada böyle olacak gibi duruyor.

bu gün geçikmeli olarak kızım yaşgününü kutladık arkadaşlarımla.sabah kahvaltısında toplandık gerçi sofraya oturana kadar bayağı vakit kaybetsekte oldukça güzel bir gün geçirdim.bu gün ile ilgili ayrıntılar daha sonra şimdi size çok sevdiğim bir brokoli tarifi vereyim...

malzemeler:


  • yarım kilo brokoli

  • yarım demet taze soğan

  • 1 çay bardağı yeşil zeytin

  • 1 çay bardağı zeytinyağ

  • limon,tuz

  • 2 havuç

yapılışı:



  • brokoli ve havuçlar yıkanıp küçük parçalara ayrılıp hafifce haşlanır.

  • süzülüp kaba konur.

  • üzerine zeytinyağ,limon vetuzdan oluşan sos dökülüp 1-2 saat arasıra karıştırılarak bekletilir.

  • en son tazesoğan ve zeytin eklenerek servis yapılır.

  • şimdiden afiyet olsun.

17 Kasım 2008 Pazartesi

ACELE PATATES PÜRESİ


Babamın rahatsızlığı sırasında herşeyi hızlı yapmam gerekiyordu.Bu yüzden normalde belli bir sıra içinde yaptığım püreyi çok daha farklı yaptım. Aslında yapılışı hepimizin bildiği şekilde. Sadece farklı bir yorum oldu benimki

Ayrıca patates püresi benim ilk öğrendiğim yemektir. Yengem hatırlar mı bilmiyorum ama ilk kez onunla birlikte yapmıştık. Hatta süt bulmak için o kadar çok dolaşmıştım ki.Aman Allahım insan beyni böyle bir şey işte bir yemek neler hatırlattı bana.

malzemeler:


  • 5-6 tane patates

  • 2 kaşık tereyağ

  • 2 su bardağı süt

  • 1 su bardağı su

  • tuz ,karabiber

yapılışı:



  • patatesler soyulup irice doğranır.su,süt,yağ eklenir kısık ateşte patatesler yumuşayana kadar pişirilir.

  • Altı kapatılıp el blendırı ile ezilir.tuz ve karabiber eklenip servis yapılır.

  • şimdiden afiyet olsun

  • hayatımda yediğim en lezzetli ve kıvamlı püre olmuştu bilgilerinize.

15 Kasım 2008 Cumartesi

BAKLAVA HAMURU İLE KIYMALI VE PİRİNÇLİ BÖREK

BU TARİFİ P.D.Ç.S.E.30 ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİ YAPAN SUSAMCÖREKOTU NA GÖNDERİYORUM SEVGİLER VE SAYGILAR
izmirdeyken alsancakta bir yufkacı vardı en büyük özelliği baklava hamuru yapıp satmasıydı.bu dediğim en az 15 sene önce tabiiki. şimdi mertlik bozuldu artık herşeyin hazırı olduğu gibi baklava hamurununda vakumlanmış halini bulmak çok kolay. biz baklava hamuruyla genelde börek yaparız sizlerede tavsiye ederim acayip lezzetli kıyır kıyır bir börek olur benden söylemesi..

iç olarak en güzel kıymalı oluyor buda bir dip not arkadaşlar.

malzemeler:


  • 1 paket hazır baklavalık yufka

  • 300 gr kıyma

  • 2 soğan

  • 1 teremyağ erimiş

  • tuz,karabiber,maydanoz

  • 1 çay bardağı haşlanmış pirinç (istenirse ama tavsiye olunur)

  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ

  • 1 yumurta

yapılışı:



  • tavaya sıvıyağ konup soğanlar yemeklik doğranır hafif kavrulunca kıyma eklenir iyice kavrulur.tuz ve karabiber eklenir.

  • altı kapatılıp haşlanmış pirinç ve maydanoz eklenir.

  • tepsi yağlanır.yufkalar tek tek serilerek aralarına erimiş yağ gezdirilir(hafifce) yarısına gelinince harç konur diğer yufkalar yerleştirilir.

  • en üste kalan yağ ile yumurta çırpılıp sürülür

  • 175 derecede pişirilir. şimdiden afiyet olsun.

ETLİ YAPRAK SARMA

bu tarifi p.dç.s.e.29 evsahibeliği yapan arkadaşımız karabiberinmutfağına göderiyorum sevgiler


Dolmalar içinde bence sarımsaklı yoğurtla yenen enlezzetli dolmadır etli yaprak sarma.genelde bohça şeklinde ve biraz sulu yaparım ama annem tamamen suyunu çektirmemi önerdi e tabiiki annem isteyince yapılmaz mı yaptım hemde görüntüsünüde zeytinyağlı gibi sardım ortaya harika biryemek çıktı.

malzemeler:


  • 250 gr ufak yaprak

  • 150 gr kıyma

  • 1 soğan

  • 1 çay bardağı pirinç

  • tuz,nane,sarımsak tozu

  • 1 subardağı kaynar su

  • 1 yemek kaşığı salça

  • 1 kesme şeker

  • yarım çay bardağı sıvıyağ

yapılışı:



  • yapraklar sudan geçirilip tencereye konur 5 dakika kaynatılıp süzülür ve soğutulur.

  • iç malzeme olarak kıymanın içine soğan rendelenir pirinç ve baharatlar eklenerek yoğrulur.

  • yaprak açılır içine 1 tatlı kaşığı kıyma konup sıkıca sarılır.

  • tencereye dizilir.üzerine başka yerde karıştırılmış su salça tuz ,şeker ve sıvıyağ karıştırılıp dökülür.

  • üstüne bir tabak kapatılır.kısık ateşta suyu çekene kadar pişirilir.

  • üzerine bol sarımsaklı yoğurt dökülerek sevis yapılır. şimdiden afiyet olsun.

ELMALI ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ


hayatımda yediğim en lezzetli kerevizdi kendileri. tarif canım anneme ait.mutlaka deneyin bayılacaksınız..

malzemeler:


  • 3-4 kereviz

  • 2-3 patates

  • 1 soğan

  • 1 havuç

  • 1 ekşi elma

  • 1 portakal

  • 1 limon

  • tuz

  • 3 kesme şeker

  • yarım çaybardağı zeytinyağı

  • 1 su bardağı kaynar su

yapılışı:



  • kerevizler soyulup limonlu suya doğranır.

  • tencereye yağ konur,soğan piyazlık doğranır,havuç soyulup halka halka doğranır.

  • elma soyulup iri küpler halinde konur,patateslerde doğranır enson kereviz eklenir kapak kapatılıp sebzeler hafifce öldürülür.

  • portakalın ve limonun suyu sıkılır.tencereye önce kaynar su sonra portakal ve limon suyu en sonda tuz ve şeker eklenir.

  • kısık ateşta pişirilir.

  • altı kapatılıp üzerine kerevizin yaprakları kıyılır.

  • şimdiden afiyet olsun.

13 Kasım 2008 Perşembe

MELEĞİM PASTA VE ÇİKOLATALI PASTACI KREMASI


Bu pasta benim biricik meleğime ait. Yani Berenime .Biz evlendiğimizde 3-4 yaşlarındaydı şimdi kocaman bir kız oldu.Tüm sevgimle yengem. Kim doğarsa doğsun sen her zaman bizim meleğimizsin..

Pasta berenin isteğine göre düzenlendi çikolatalı ve kestaneli yaptım. Bence yaptığım en iyi pasta oldu hem tat hemde görüntü olarak..Pastanın pandispanyası sıla pastasıyla aynı. Sadece yarı ölcü yaptım.Ara ve üst krema pastacı kremasıydı.Tabiiki çikolatalı olarak.Arasına kafkas şekerden aldığım kestane püresi ekleyince harika bir pasta oluşmuş oldu.herkese afiyet olsun.



pastacı kreması:



  • 250 gr süt

  • 1 çay bardağı şeker

  • yarım çaybardağı un

  • 1 tatlıkaşığı buğday nişastası

  • 3 yumurta sarısı

  • 1 paket vanilya

  • 100 gr bitter çikolata

yapılışı:



  • çikolata hariç hepsini karıştır ve pişir.

  • içine benbari usulu erittiğin çikolatayı ekle karıştırarak soğut.

  • ben pastayı kestaneli yapacağım için kestane püresinin yarısını muhallebiye karıştırdım.

  • şimdiden afiyet olsun.

10 Kasım 2008 Pazartesi

SILA PASTASI


Bu pastanın en büyük özelliği hem çok sevdiğim bir kızımın yaşgünü olması hemde ilk defa aile dışında birine pasta yapmanın heyecanını yaşadım.


genelde çikolata ile aram olmadığım için bu pasta benim için tam bir deneyim oldu.ama sonuçtan ben çok hoşlandım.sıla kızımında beğendiğini öğrenince çok daha mutlu oldum. sılacım iyiki doğmuşsun.hayat sensiz renksiz olurdu.sevgilerimle alkım teyzen.


malzemeler:




  • 8 yumurta


  • 8 fincan şeker


  • 8 fincan un


  • 4 kaşık kakao


  • 4 kaşık sıvıyağ


  • 6 kaşık kaynarsu


  • 2 vanilya


  • 2 kabartma tozu


iç malzeme:





  • 400 gr bitter çikolata


  • 400 gr krema


  • 1 subardağı kırılmış çıkolata


  • 1 subardağı şamfıstığı


üst malzeme:





  • 1 kase iç krema


  • 1 su bardağı süt


  • 1 paket kakaolu kremşanti


  • çikolata parçaları


  • süsler


yapılışı:





  • 400 gr bitter çikolata küçük parçalara ayrılır.400 gr krema ocakta kaynamadan ısıtılır.altı kapatılıp çikolata eklenir karıştırılarak erimesi sağlanır.soğumaya bırakılır.


  • pandispanya için şeker ve yumurtalar iyice çırpılır.diğer malzemeler eklenir.büyük dikdörtgen borcama dökülüp 175 derecede pişirilir.


  • kek soğuyunca ikiye bölünür ,soğumuş kremadan bir kase ayrılıp geri kalanı keke dökülür çikolata parçaları ve şamfıstığı serpilir.üzeri kapatılır.


  • kremşanti ile süt çırpılır.ayırdığımız ganaş eklenir.pasta kaplanır.üzeri süslenir.


  • şimdiden afiyet olsun


  • ben 25 kişilik pasta olacağı için ölçüleri 2 kat yaptım.siz yarısını kullanabilirsiniz.


  • ganaşı 10 dakika dolapta dinlendirirseniz sürülmesi daha kolay oluyor


FLORA PASTASI


Kızımın yaşgünü için planladığım bir pastaydı. ama babamın rahatsızlığı oluşunca biraz geçikmeli olarak yapabildim.üzerindeki resim ve diğer mickey mouseli pastanın resimleri sevgili esra tarafından yapıldı. kendisine buradan teşekkür ediyorum.


flora pasta oldukca acele yaptığım bir pasta. tadına bile bakmadım diye bilirim. o kadar telaşta ancak bu kadar oldu.


pandispanya olarak yine yoğurtlu sade pandispanyayı kullandım. ara krema olarak hazır vanilyalı dolgu krema koydum. üzerinede beyaz şeker hamuru ve simlerle süsledim.tabiiki tam ortayada flora yerleşince oldu size pasta.

10 KASIM


YÜCE ATAM HEP KALBİMİZDESİN

9 Kasım 2008 Pazar

BALKABAKLI PASTA


Balkabağı tatlısını sevmeyen varmıdır bilmem ama ben bayılırım. tarifi ilk kez pastacı kızda gördüğümde hiç düşünmeden yapmaya karar verdim. eğer denemediyseniz mutlaka deneyin.böyle muhteşem bir kek olamaz.

malzemeler:


  • 1 hazır pastatabanı

  • 1 kilo balkabağı

  • 2 subardağı şeker

  • 1 paket kremşanti

  • 1 su bardağı süt

  • 1 subardağı ceviziçi

  • 1 su bardağı portakal suyu

yapılışı:



  • balkabağı temizlenip tencereye konur şeker eklenip pişirilir.iyice soğutulur.ve ezilir.

  • kremşanti ve süt çırpılır.ezilmiş kabagın yarısı kremşantiye eklenir. buzbolabında 15 dakika bekletilir.

  • pasta tabanı tabağa konur.portakal suyunun yarısı ile ıslatılır.kremşantili kabagın hepsi üzerine konur. ceviz içi ekilir.pasta tabanının üstü kapatılır.kalan portakal suyuyla ıslatılır

  • sade balkabağı ezmesiyle her tarafı sıvanır.üstüne kalan ceviz içi dökülür.

  • şimdiden afiyet olsun

TÜRKİYE PASTASI


kızımın anaokuluna başladığını sanırım herkes biliyordur. Okulumuzda düzenlenen TÜRK günü için yaptığım bir pasta.Tabiiki bu pastayıda kızımın eşliğinde yaptım bittiğinde çılgınlar gibi sevindi. Buda herşeye değdi tabiiki.


Bu seferki pandispanyayı mügenin sitesinden aldım. Gerçekten harika bir tarif. Sanırım bundan sonraki tüm pandispanyalarımda bu tarifi kullanacağım. teşekkürler mügecim.

malzemeler:


  • 4 yumurta

  • 4 fincan şeker

  • 4 fincan un

  • 1 fincan yoğurt

  • 2 yemekkaşığı sıvıyağ

  • 3 yemekkaşığı kaynarsu

  • 1 paket vanilya

  • 1 paket kabartma tozu

iç malzeme:



  • 2 subardağı süt

  • 2 yemek kaşığı un

  • 4 yemekkaşığı şeker

  • fındık kadar margarin

  • vanilya

  • 1 yumurta

üstü için:



  • 1 su bardağı süt

  • 1 paket kremşanti

  • çaykaşığı ucuyla kırmızı gıda boyası

  • beyaz şeker hamuru

  • süsleme şekerleri

yapılışı:



  • şeker ve yumurta çırpılır.sıvı malzemeler eklenir.

  • en son un vanilya kabartma tozu eklenerek kalıba dökülür.175 derecede pişirilir.

  • krema için vanilya ve margarin dışında tüm malzemeler karıştırılıp pişirilir.vanilya ve yağ eklenerek 10 dakika çırpılır.

  • kek soğuyunca ikiye kesilir.kremanın tümü konur.istenirse meyve konulabilir.ama benim kızım sevmediği için bizim pastalarda meyve olmuyor.üstü kapatılır.

  • krem şanti hazırlanıp pasta iyice sıvanır.

  • şeker hamurundan ay ve yıldız kesilerek pastanın üstüne yerleştirilir.süsleme şekeriyle süslenir.

  • şimdiden afiyet olsun.

KINA GECESİ PASTASI




Aslında bir kaçay önce yaptığım bir pasta.görümcem evlenince kına gecesine fırsatımız olmamıştı bizde büğünden sonra yaptık. pasta konusu gereği kırmızı oldu.pandispanyasını portakal ve beyaz yaptık iç ve üst kreması mor en üstüde kırmızı oldu. böylece ablamın renkli kişiliğini anlatmış olduk birazda.


malzemeler:




  • 4 yumurta


  • 4 fincan şeker


  • 4 fincan un


  • 1 vanilya


  • 1 kabartma tozu


  • 1 fincansüt ve sıvıyağ karışımı


  • 1 tutam portakal gıda boyası


iç malzeme:





  • 2 su bardağı süt


  • 2 çorba kaşığı un


  • 1 yumurta


  • 1 vanilya


  • 6 çorba kaşığı şeker


  • 1 tatlı kaşığı tereyağ


  • bir çay kaşığı ucu ile mor gıda boyası


üst malzeme:





  • 1 subardağı süt


  • 1 paket kremşanti


  • 1 tutam kırmızı gıda boyası


  • inci


yapılışı:





  • yumurta ve şeker krema kıvamına gelene kadar çırpılır.süt,sıvıyağ eklenir.


  • un,kabartma tozu,vanilya eklenip karıştırılır 3-4 kaşık ayrılıp geri kalanı kalp şeklinde kalıba dökülür.


  • ayrılan hamura portakal gıda boyası eklenir.kalıba dökülür.


  • 175 derecede pişirilir.


  • fırsatınız varsa pandispanyayı 1 gece bekletin.


  • soğuyan kek ikiye ayrılır.sütle bolca ıslatılır.krema sürülür.üst parça kapatılır.krem şanti hazırlanır.içine kırmızı gıda boyası eklenir.pastanın üstüne sürülür.incilerle süslenir


  • krema için vanilya ve yağ hariç bütün malzemeler karıştırılıp pişirilir.altı kapatılıp vanilya yağ ve mor gıda boyası eklenerek çırpılır.


  • şimdiden afiyet olsun.

8 Kasım 2008 Cumartesi

MUHTEŞEM KURABİYELER




Blogları gezerken en çok şekilli kurabiyeler dikkatimi çekerdi.denemek kızımın yaşgününe kısmet oldu daha sonrada bir daha duramadım. şu anda aklımda daha farklı fikirler var ama biraz zaman ve bakeshop tan kurs aldıktan sonra inşallah.


malzemeler:





  • 1 paket margarin


  • 1 subardağı pudraşekeri


  • 1 subardağı mısır nisastası


  • 1 yumurta


  • 1 vanilya


  • 1 kabartma tozu


  • 4 su bardağı un


yapılışı:





  • tüm malzemeler karıştırılır.


  • hamur yarım saat buzdolabında bekletilir.


  • yarım cm kaınlığında açılır.kalıpla kesilir.


  • yağlı kağıta konur.


  • 180 derecede ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirilir.


  • soğutulup üzerine ince bal sürülür.şeker hamuru ile kaplanır.üzerine isim basılır.


  • şimdiden afiyet olsun

PASTALAR GEÇİDİ
























































Bu gün günlerden cumartesi aslında şu anda blog toplantısı için galeria da olmam lazım ama elimde olmayan nedenlerden dolayı gidemiyorum aklım ve sevgim onlarla.Bir dahaki sefere inşallah.


Bu aralar gerçekten çok yoğun günler geçiriyorum.Geçen haftadan itibaren bir çok yaşgünü için pasta hazırlamam gerekti.Kendime göre birşeyler hazırladımhepside beklediğimden çok daha iyi oldu.Hele pastaların yanlarına yaptığımız kurabiyeler harika oldu. Kızım her seferinde üçer dörder tane yedi.Sakladıklarıda cabası tabii ki.


öncelikle resimlerini vereyim.sonrada tarifleri:


meleğim pastası

pamuk prenses pastası

mickey mouse pastası

flora pasta

balkabaklı pasta

türkiye pastası

kına gecesi pastası

ecrin kurabiyesi

sıla kurabiyesi

beren kurabiyesi












5 Kasım 2008 Çarşamba

TARÇINLI ÖZEL KIZARTMA


Babam için yaptığım bir lezzet daha.gerçi birkaç sitede görmüştüm ama denemek bu güne nasip oldu.anneminde yardımıyla çok lezzetli hemde sağlıklı 2 yemek yapyım.bunlardan birincisi özel kızartma:


  • 3 tane patlıcan

  • 3 tane kabak

  • 3-4 domates

  • 2-3 tane sivribiber

  • 1 tatlı kaşığı salça

  • 1 çay kaşığı sarımsak

  • 1 çay kaşığının ucuyla tarçın

  • yarım çaybardağı su

  • 1 kesme şeker

  • yarım su bardağı sıvıyağ

yapılışı:



  • patlıcanlar ve kabaklar soyulup halka şeklinde kesilirhafif yağlanmış tepsiye dizilir.

  • sivribiberler temizlenip onlarda tepsiye yerleştirilir.

  • hepsinin üstüne hafifce sıvıyağ sürülüp 200 derecede kızartılır.

  • bu arada domates rendelenir içine salça tuz sarımsak ve yarım çay bardağı su eklenip hafifçepişirilir.içine kızarmış sebzeler eklenir.5 dakika daha pişirilip altı kapatılır.

  • içine çay kaşığının ucuyla tarçın eklenir.maydonoz eklenip servis yapılır.

  • şimdiden afiyet olsun

4 Kasım 2008 Salı

ISPANAK BORANİ



BU SALATAMI P.D.Ç.S.E.29 U DÜZENLEYEN KARABİBERİN MUTFAĞINA GÖNDERİYORUM. SEVGİLERİMLE.


babacığımın rahatsızlığı nedeniyle diet yemekleri vermeye devam ediyorum.asıl tarifte yağ olmasına karşılık bu tarifimde hiç yağ kullanmadım.ama inanın tadı aynıydı.yiyen hiç kimse farkı anlayamadı.

malzemeler:


  • yarım kilo ıspanak

  • 1 soğan

  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi

  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu

  • 1,5 subardağı yogurt (süzme tercihim)

  • yarım çaybardağı su

yapılışı:



  • ıspanak iyice yıkanıp sirkeli suda 15 dakika bekletilir.süzülüp tekrar yıkanır ve tencereye konur.

  • soğan yemeklik doğranıp üzerine eklenir.hindistan cevizi eklenir.(ıspanağın kokusunu alması için.isteğe bağlı)

  • yarımçay bardağı su eklenip suyunu çekene kadar pişirilir.soğutulur.

  • yogurt,tuz ve sarımsak karıştırılır

  • soğuyan ıspanaklı karışım elle sıkılarak fazla suyu alınır.yoğurtlu karışıma eklenir ve servis yapılır.

  • istenirse üzerine 2-3 kaşık sıvıyağ kızdırılıp 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber eklenip ıspanağın üzerine dökülebilir.

  • şimdiden afiyet olsun.

2 Kasım 2008 Pazar

BEYAZ LAHANA SALATASI


Yıllar önce bir otelde yedikten sonra yapmaya başladığım bir salatadır kendileri.bazen sade bbazen tavuklu yapıyorum bu seferki sade.nede olsa babam diyette ona uygun şeyley yapmak gerek. bundan sonraki birkaç tarif tam diet niteliğinde.hem lezzetli hem zararsız harika değil mi!!!

malzemeler:


  • küçük bir beyaz lahana (yada büyük bir lahanadan arta kalanlar)

  • 1 havuç

  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu

  • 1 kaşık mayonez

  • 1 su bardağı yoğurt

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 avuç iri parçalanmış ceviz

yapılışı:



  • lahana yaprakları yıkanıp şerit şeklinde doğranır.tuzla hafifce yoğrulur.

  • havuç rendelenir.

  • tüm malzemeler karıştırılıp içine havuç ve lahana eklenir.

  • şimdiden afiyet olsun

REVANİ



BU TARİFİMİDE P.D.Ç.S.E.29 U YAPAN ARKADAŞIMIZ KARABİBERİNMUTFAGI NAGÖNDERİYORUM SEVGİLER



Bu tarifi yıllar önce çalıştığım huzurevindeki hastalarımdan birinin eşinden almıştım. şimdiye kadar yediğim en lezzetli revanidir.tek tavsiyem bir gece buzdolabında bekletilmesi.

ben revanin içine herseferinde başka bir çerez koysamda en yakışan ikili portakal kabuğu ve ceviz içi.(bu arada yazıyı annem okusa çok kızar portakal kabuğu çerez mi diye biliyorum annem anlatım bozukluğu yaptım ss)

malzemeler:


  • 1 su bardağı şeker

  • 1 subardağı yoğurt

  • 1 subardağı irmik

  • 1 subardağı un

  • 3 yumurta

  • 1 kabartma tozu

  • 1 vanilya

  • 1 portakal kabuğu rendesi

  • 1 su bardağı ceviziçi

şerbeti:



  • 3 subardağı şeker

  • 3 subardağı su

  • yarım limon

  • 1 vanilya

yapılışı:



  • su ve şeker kaynatılır.limon suyu eklenir.5 dakika daha kaynatılır.altı kapatılıp vanilya eklenir. ılımaya bırakılır.

  • hamur için şeker ve yumurtalar iyice çırpılır.diğer malzemeler eklenir.yuvarlak tepsiye dökülür.180 derecede pişirilir.

  • fırından çıkarılıp 5 dakika dinlendirilip ılık şerbet dökülür.ve hemen dilimlenir.(şerbeti iyice çeksin diye)

  • en az 2 saat sonra mümkünse 1 gece sonra ikram edilir.şimdiden afiyet olsun.

1 Kasım 2008 Cumartesi

NİHAL KEK


P.D.Ç.S.E 29 KARABİBERİN MUTFAGINA GÖNDERİYORUM. CANIM BAŞARILAR VE SEVGİLER KOLAY GELSİN SANA...
Eminimki yengem bu başlığı okuyunca oldukça şaşıracak ama yemek defterimdeki tarife verdiğim isim bu.gerçekten çok hoş farklı bir lezzet.uzun süredir yapmadığım bir tarifti yapınca kendi kendime çok hayıflandım.yiyen herkesden tam not aldı.

Gerçi bir şey fark ettim kekte genelde hep aynı kalıbı kullanıyorum o yüzdende kekler hep aynı görüntüde oluyor bundan sonraki çekimleri dilimleyerek yapsam harika olacak gibi geldi bana..

malzemeler:


  • 1 nescafe fincanı yumuşamış yağ

  • 2 nescafe fincanı şeker

  • 4 yumurta

  • 3 nescafe fincanı un

  • 1 kabartma tozu

  • 1 vanilya

  • yarım subardağı süt

  • 1 portakal kabuğu rendesi

  • 1 elma doğranmış

  • 1 su bardağı ceviz içi

  • 4-5 kuru kayısı(ben ekledim)

  • 4-5 hurma (ben ekledim)

  • 1 çay bardağı kuş üzümü( ben ekledim)

yapılışı:



  • yağ ve şeker çırpılır.yumurtalar teke tek eklenerek çırpılmaya devam edilir.

  • krema kıvamına gelince süt eklenir.1 dakika daha çırpılır.

  • karışıma kayısı(küçük doğranmış),hurma(küçük doğranmış),elma,portakal kabuğu rendesi,ceviz ve kuş üzümü eklenip kaşıkla karıştırılır.

  • un,vanilya kabartma tozu eklenir.

  • kalıba dökülüp 175 derecede pişirilir.

  • şimdiden afiyet olsun.

KAYIK ŞEKLİNDE KIYMALI POĞACA 2


Kıymalı poğacalar genelde daha yağlı oldukları için fazla tercih etmemeye çalışıyorum. ama eşimin en sevdiği poğacayı oluşturuyor.aslında sıcak sıcak yemeside ayrıca bir lezzet tabiiki..

malzemeler:


  • 1 paket teremyağ

  • 2 yumurta

  • 1 su bardağı yoğurt

  • 1 çay bardağı sıvıyağ

  • 1 tatlıkaşığı tuz

  • 1 tatlı kaşığı mahlep

  • 1 kabartma tozu

  • 150 gr kıyma

  • 1 soğan

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz

  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ

  • un

yapılışı:



  • öncelikle içi hazırlamak gerekiriyor.teflon tavaya 2çorba kaşığısıvıyağ konur,soğan yemeklik doğranıp hafifce kavrulur,kıyma eklenir suyunu salıp çekene kadar kavrulur.altı kapatılır tuz karabiber eklenip karıştırılır,en son maydanozda eklenip ılımaya bırakılır.

  • yumuşamış tereyağ sıvıyağ,1 tam birde diğer yumurtanın akı ,yoğurt iyice karıştırılır.tuz kabartma tozu ve un eklenerek kulak memesi kıvamında hamur elde edilir.

  • hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır içine 1 tatlı kaşığı iç malzeme konur.istenilen şekilde kapatılır.

  • üzerine yumurta sarısı sürülür.

  • 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

  • şimdiden afiyet olsun

ESKİLERDEN POTPORİLER...