26 Ocak 2009 Pazartesi

ŞAKŞUKA



patlıcanlı bir lezzet daha.biz yazın izmirde çok sık yaparız.aslında sosun üstüne sarımsaklı yoğurtta koyarız ama sevgili eşim bu halini daha çok seviyor. ne yaparsınız emir büyük yerden!!!
malzemeler:
3 patlıcan
2 sivribiber
4-5 domates
2-3 diş sarımsak
1 kesme şeker
tuz
maydanoz
sıvıyağ
yapılışı:
patlıcanları soyup küp küp doğruyoruz.tuzlu suda beklettikten sonra bol yağda kızartıp kağıt havlunun üstüne alınır.
sivri biberlerde parmak parmak kesilip kızartılır.
domates rendelenir.içine sarımsak, tuz ,bir kaşık acı biber ,1 avuç maydanoz,1çay bardağı sıcak su eklenip pişirilir.enson patlıcan ve biberde eklenip 5 dakika daha kaynatılıp servis tabağına alınır.
şimdiden afiyet olsun.

HARDALLI TAVUK SALATASI



Salatada en sevdiğim malzemelerden biri tavuk. bu salata tamaen uydurma.elime ne geçtiyse koydum ben çok beğendim eşim tadına bile bakmadı.(çünkü hardaldan hiç hoşlanmaz!!!)artık takdir sizin ...
malzemeler:
1 tane haşlanmış kemikli gögüs
2 yaprak yeşil soğan
1 tane rendelenmiş havuç
1 çay bardağı mısır
1 su bardağı yoğurt
2 kaşık mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
yapılışı:
yoğurt mayonez ve hardal iyice çırpılır.
tavuk küçük küçük didilir.yeşil soğan incecik doğranır.havuç mısırda eklenip karıştırılır.
sos eklenip dolapta 10-5 dakika dinlendirilip servis yapılır.
şimdiden afiyet olsun

BUDA BENİM PRENSES TATLIM p.d.ç.s.e.35



Show tv de yayınlanan yemekteyiz programını biliyorsunuzdur herhalde. yarışmayı seyretmesemde yemeklerin hazırlanış aşamalarını seyretmek hoşuma gidiyor.bazen farklı şeyler görmüş oluyorum.
gerçi konseptini onayladığım söylenemez insanlar ödülü kazanmak için herşeyi yerden yere vuruyorlar.benim düşücem biraz daha farklı 5 yarışmacı 5 kişilik bir grupa yemek yapmalı en sonunda oylama yapılmalı yemek yiyenler para almayacağı için oylama daha doğru olur bence.
gerçi reyting olurmu onuda bilmem tabii.
bu tatlının başka bir şeklini izledim pudingi pişirip krem şantiyle karıştırmıştı yarışmacı.içinede halley koyup çikolata sosu ile süslemişti.Adıda prens tatlısı idi
bende irmikli tatlımı yapınca farklı sunmak istedim.işte tarifim:
malzemeler:
  • irmik tatlısı( irmik ölçüsünü 12 kaşık yaptım)
  • 5 tane halley
  • 2 muz
  • çikolata sosu(2 su bardağı sütle yaptım)
  • şamfıstığı ve hindistan cevizi
yapılışı:
  • halley küçük karelere ayrılıp bardakların diplerine 2-3 parça şeklinde konur.
  • üzerine irmik tatlısı konur.dilimlenmiş muz eklendikten sonra şam fıstığı eklenir.
  • çikolata sosu hazırlanıp tatlının üstüne konup ılımaya bırakılır.
  • şamfıstığı ve hindistan cevizi ile süslenir.
  • şimdiden afiyet olsun.

KIRMA BÖREK p.d.ç.s.e.35


BU TARİFİDE GÜLAY HANIMA YOLLUYORUM SEVGİLER KOLAYLIKLAR
Eskişehirin ünlü böreği.gerçi birebir aynısı olmadı.çünkü kırma börek biraz ince olur. o yüzden malzemeleri farklı şekilde kullanıp şu ana kadar yediğim bence en lezzetli böreği yedim. böreğin lezzetini ilk onaylayanda kızım oldu.böylece bu börekte sık yapılanların listesinin başına oturdu.
buyrun efendim afiyet olsun...
malzemeler:
4 yufka
1 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvıyağ
1 yumurta
iç malzeme:
2 su bardağı beyaz peynir
maydanoz(istenirse)
üst malzeme:
1 su bardağı süzme yoğurt
1 yumurta sarısı
yarım çaybardağı sıvıyağ
yapılışı:
küçük tepsi yağlanır.bir yufka yayılır.süt+sıvıyağ+yumurta çırpılıp biraz dökülür.
2,yufka ikiye bölünüp bir parçası serilir.sostan dökülür.2.yarım parça konur.sos konur.1 su bardağı peynir konur.üstüne yufka konur sos dökülür diğer 1 su bardağı peynir konur.yufka konur sos dökülür.
dışa taşan yufkalar kapatılır. üstü için hazırlanan sosla (süzme yoğurt+yağ ve yumurta sarısı) iyice sıvanır.dilimlenir.
180 derecede üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.
şimdiden afiyet olsun.

ISPANAKLI PEYNİRLİ MİLFÖY BOĞCASI



Masadaki en kolay tarif bence.hem soğuk hemde sıcak harika oldu vallahi.
malzemeler:
10 milföy
1 yumurta sarısı
250 gr ıspanak
1 su bardağı beyaz peynir
yapılışı:
milföyler çözünmeye bırakılır.
ıspanaklar yıkanıp küçük küçük doğranır.bir çay kaşığı tuz ile iyice ovulur.
peynirle karıştırılıp milföylerin ortasına konup boğca gibi katlanıp tepsiye yerleştirilir.
üzerine yumurta sarısı sürülüp 200 derecede pişirilir.
şimdiden afiyet olsun.

RENKLİ PATATES TOPLARIM P.D.Ç.S.E.35


BU TARİFİ P.D.Ç.S.E.35 GÖNDERİYORUM SEVGİLER
bu tarifi çok sık yapmıyorum. gerçi yiyen herkesin genelde favorisi oluyor.. hatta nişan yemek menüsünün ilk tarifi olması sanırım ne demek istediğimi anlatıyordur herhalde.hem lezzeti hemde görüntüsü ile gönülleri kazanıyor sanırım.
yapılışı:
  • 3-4 patates
  • 2 kaşık mayonez
  • 1tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 sosis
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • tuz,dereotu,rende havuç
yapılışı:
  • patetesler soyulup irice doğranıp haşlanır.
  • sıcakken ezilir içine limon suyu,sarımsak tozu,tuz ve sıvıyağ eklenir.
  • biraz ılınınca mayonez ve küçük doğranmış sosis eklenip küçük toplar yapılır.
  • havuç yada dereotuna bulanarak servis yapılır.
  • şimdiden afiyet olsun.

KURU CACIK P.D.Ç.S.E.35


BU TARİFİ P.D.Ç.S.E.35 DÜZENLEYEN GÜLAY HANIMA GÖNDERİYORUM.KOLAYLIKLAR VE SEVGİLER
Benzersiz bir lezzet. aslında bildiğimiz cacığın susuz hali. ama nedense yiyen herkesten tam not alan bir lezzet.
malzemeler:
  • 2 salatalık
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 sarımsak
  • tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
yapılışı:
  • salatalık yıkanıp kabuklu olarak küçük küçük doğrayın.
  • süzme yoğurt sarımsak (dövülmüş) ve tuz iyice çırpılır.
  • salatalık ve nane eklenip servis yapılır. şimdiden afiyet olsun.

PANCAR SALATASI


Kızımın deyimiyle pembe salata.misafirlerim için alışveriş yaparken pancarları görünce aklıma biranda geliverdi. eskiden çok sık yapardım ama bu aralar unutmuştum.Oyüzden birdaha unutma riskini almamak için arşive ekliyorum.


aslında pancar turşusu ilede oluyor.ama ben hem pancar turşusu yaptım hemde bir kısmıylada bu salata oluştu.


malzemeler:


  • 3-4 pancar

  • 2-4 diş sarımsak

  • yarımsu bardağı süzme yoğurt

  • 1çay bardağı sirke

  • yarım çay bardağı sıvıyağ

  • tuz

yapılışı:


  • pancarlar soyulup haşlanır.süzülüp sarımsak yağ ve sirke ile dinlendirilir.

  • pancarlar süzülüp rende ile rendelenip sarımsaklı yoğurtla karıştırılır.

  • şimdiden afiyet olsun

18 Ocak 2009 Pazar

DOĞA KOLEJİNDEN BİR İNSANLIK ÖRNEĞİ LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR İÇİN KERMES



Kızımın gittiği okulda düzenlenen bir etkinlikten bahsetmek istedim.lösemili çocuklar için bir kermes düzenlediler. bizim sınıfa börekler düştü.bende yalancı su böreğini yapıp küçük dilimlere ayırdım üzerinede küçük notlar yerleştirdim.
o gün ben katılamadım ama öğretmenimizin söylediğine göre tüm çocuklar canla başla çalışmış hatta kızım eve geldiğinde bile ''taze taze börekler '' diye bağırıyordu.kazanılan tüm gelir löseve gitti.
biliyorsunuz arkadaşımın 2 yaşındaki kızıda lösemi.bu hastalık yaş falan tanımıyor ve tadaviside hem uzun hemde çok pahalı.o yüzden aklınıza geldikçe özel günlerde bayramlarda lösevi hatırlarsanız o yavrucuklarımızada biraz yardım etmiş olursunuz.
bu güzel davranıştan dolayı kızıma insanlara yardım edebilme imkanı verdiğinden dolayı başta SÜHEYLA HOCAM olmak üzere tüm doğa koleji çalışanlarına çook teşekkür ederim

ŞAM FISTIKLI KURABİYE




Şamfıstığının farklı bir tadı.uzun süre dayanan bir kurabiye.bence en lezzetli hali 3.günün sonu. tabii dayanabilirseniz.
malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1,5 u bardağı un
  • 1,5 su bardağı nişasta
  • 1 bardak toz fıstık
  • vanilya ve kabartma tozu
yapılışı:
  • tüm malzemeler karıştırılıp hamur hazırlanır.
  • ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp tepsiye dizilir.
  • 175 derecede 15 dakika pişirilir.
  • şimdiden afiyet olsun

ELMALI VE PORTAKAL AROMALI KEK



Yaşgünü partim için denediğim 2.tarif.yani pastam.portakal ve elmanın muhteşem uyumu.tarifi aldığım hünerli ellere çooook teşekkür ederim.
mutlaka deneyinnn.
malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • bir kabartma tozu
  • un
üstü için:
  • 1 elma ince dilimlenmiş
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 3 çorba kaşığı ceviz içi
yapılışı:
  • yumurta ve şeker iyice çırpılır.
  • portakal suyu ve yağ eklenir.kek kıvamını alana kadar un ve kabartma tozu eklendikten sonra yağlanmış kalıba dökülür.
  • dilimlenmiş elma şeker ve tarçınla karıştırılıp kekin üzerine yerleştirilir.
  • en son ceviz içi serpilip 175 derecede pişirilir.
  • üzerine 2 mum konur bir güzel üflenir.!!!
  • şimdiden afiyet olsun.

MİLFÖYDE SOSİS HEMDE BİR LOKMALIK



Bu sene bir değişiklik yapıp yaşgünümü bensiz kutlamaları için benim kızımın okulunda bir parti düzenledim!!!!! Aslında amacım bir pasta yapmaktı ama sonra daha lezzetli olduğunu düşündüğüm kek ve bu küçük milföyleri yaptım. onlarda bensiz benim mumumu üfleyip pastamı pardon kekimi kestiler.
aslında tarif oldukça kolay ama çocukların sevdiği bir şey olduğundan benimde arşivimde olması açısından işte çooook zor tarifimiz:
malzemeler:
  • 10 milföy
  • 5 sosis
  • 1 yumurta
yapılışı:
  • milföyler çözündükten sonra içine sosis konup sarılır.
  • yumurta sarısı sürülür.
  • bir parmak kalınlığında kesilip tepsiye dizilir
  • 200 derecede pişirilir.
  • şimdiden afiyet olsun.

ALİ NAZİK








Son zamanlardaki en favori yemeğim işten çıkıp kızı almaya gidiyorum arkasındanda yemek telaşı. babamız gelene kadar nasıl yetişiyorum bende bilmiyorum vallahi.

bu yemek hem çok kolay yapılacağı gibi istenirse uzun uzun uğraşılarakta yapılabilir.biliyorum biraz karışık oldu yani isterseniz patlıcanları folyaya sarıp ocakta kendiniz közleyeceğiniz gibi benim daha sık başvurduğum bir yöntem olarak hazır közlenmiş patlıcan alarakta yapabilirsiniz.

ikisinide yaptım ama büyük bir fark olmuyor tadlarında.

malzemeler:

  • 1 kavonoz közlenmiş patlıcan(5-6 patlıcan)
  • 1 soğan
  • 250-300 gr kıyma
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı salça
  • tuz,karabiber sarımsak tozu
  • yarım su bardağı sıcak su
  • 2 su bardağı sarımsaklı yoğurt

yapılışı:

yağ tavaya konur.yemeklik doğranan soğan hafifçe kavrulduktan sonra kıyma eklenir suyunu salıp çektikten sonra salça ve baharatlar eklenip yarımçay bardağı sıcak suyla sos pişirilir.
patlıcan konservesi açılıp süzülür.biraz sarımsak tozu ile karıştırılır.borcama dökülür.
üzerine kıymalı sos eklenir yarım çay bardağı su eklenip fırında 10-15 dakika pişirilir.
servis tabaklarına önde sarımsaklı yoğurt sonra patlıcanlı kıyma konup servis yapılır.
şimdiden afiyet olsun

PORTAKALLI SÜTLAÇ



Herşey evimdeki portakalların suçu!!!!.
ama bundan sonra ben bu suçu hep işlemeye kararlıyım. böyle hoş bir tad olamaz denemediyseniz çok şey kaçırdınız demektir.
aslında tarif daha önce verdiğim sütlaçımın aynısı.
tek farkla krema koymadım ve altını kapattıktan sonra 1 portakalının kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyip içine karıştırdım.1 saat dolapta bekletip servis yaptım
şimdiden afiyet olsun.

PATATESLİ KETE ve sütlü patates içi tarifi



Bu tarif aslında bizim standart ketemizin farklı bir versiyonu.biz bu tadıda çok sevdik.hamur benim ketemin hamuruyla aynı.sade içine kavrulmuş patateskoyupyaptım
PATATESLİ İÇ:
  • 5-6 patates
  • 1 soğan
  • 1 kaşık salça
  • tuz,kırmızı biber,sarımsak tozu
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
yapılışı:
  • patatesler soyulup küçük küçük doğranır.az suda haşlanır.ezilir.
  • tavaya yağ konur,soğan yemeklik doğranıp kavrulur.içine ezilmiş patates eklenir.iyice kavrulur.salça eklenir.bir iki çevrilip süt ve baharatlar eklenir.
  • sütü çekince altı kapatılıp soğutulur.
  • şimdiden afiyet olsun

YALANCI LAZ BÖREĞİ



Milföyün en tatlı hali bence.bu kadar çabuk ve kısa zamanda böyle bir tad çıkacağını hiç düşünmemiştim aslında.

ben küçükken pastanelerde bu tarz bir pasta yapılırdı.yemesi çok zor olurdu ama ben bayılırdım.

bu tatlıyı yediğimde o günlere geri döndüm.tarifi yanlış hatırlamıyorsam serpilin mutfağından almıştım. çok sık yaptığı için dikkatimi çekmişti.ama deneyince kendisine hak verdim.

ben kremeda biraz değişiklik yaptım.süsleme işide kızıma ait.



malzemeler:


  • 10 tane milföy

  • 1 vanilyalı cremole

  • 1,5 su bardağı süt

  • pudra şekeri

  • şamfıstığı

yapılışı:


  • çözünen milföyler boyuna ikiye kesiler tepsiye dizilir.200 derecede pişirilir.

  • kremole ile süt iyice çırpılır.

  • pişen milföyler

  • sıcakken ikiye ayrılır.arasına krema ve şamfıstığı konup borcama dizilir.

  • soğuyunca pudra şekeri ve şam fıstığıyla süslenir.

  • şimdiden afiyet olsun

FARKLI BİR TAD KUŞBURNULU AŞURE p.d.ç.s.e.34




Hepinizin aşure ayı kutlu olsun. aslında her yıl aşure işini zehra annem yapardı bu sene rahatsızlanınca ben bir deneyeyim dedim farklı bir tad elde etmek için bazı deşiklikler yaptım. bizim hoşumuza gitti.kuşburnu çok farklı bir tad ve aroma veriyor.denemeniz tavsiye olur canlarım.

malzemeler:
  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 1 avuç pirinç
  • 1 avuç ince bulgur
  • 10-12 tane kuru kayısı küçük doğranmış
  • 1 avuç kuru üzüm
  • 1 avuç dut kurusu
  • 1 avuç kuş üzümü
  • 1 elma küçük doğranmış
  • 1 su bardağı kuşburnu
  • 1 su bardağı kuru erik
  • 2 kilo şeker
  • 4-6 karanfil
  • 2 tane çubuk tarçın
süslemek için:
  • şamfıstığı,ceviz,fındık,hindistan cevizi,dolmalık fıstık
yapılışı:
  • aşurelik buğday yıkanıp düdüklü tencerede yarımsaat haşlanır.bir gece bekletilir.
  • ertesi gün 5 su bardağı suya 1 su bardağı kuşburnu ve bir su bardağı kuru erik konup iyice kaynatılır.
  • cevyede çubuk tarçın ve karanfiller kaynatılır.
  • büyük bir tencereye öncehaşlanmış aşurelik buğday konup kuşburnuluve erikli su eklenir(taneleri süzdüm yeniden su koyup tekrar kaynattım su ihtiyacı oldukça buradan ekledim hatta ensonunda karışımı süzgeçten geçirip onuda aşureme koydum)
  • 10-15 dakika piştikten sonra haşlanış nohut ve fasulye eklenir.40-45 dakika pişirilir.tarçınlı ve karanfilli su eklenerek pişirmeye devam edilir.(su yunu süzdüm)
  • pirinç,bulgur, elma eklenir.
  • küş üzümü,sarı üzüm,kuru dut ve kayısı başka bir kapta hafifçe haşlanıp eklenir.su eksildikçe kuşburnulu sudan eklenir.
  • tüm malzemelerin iyice piştiğine karar verilince şekeri ekliyoruz (erken koyarsanız bakliyat çok sertleşiyor)
  • tadını kendiniz ayarlamanız gerek bizimkiler çok tatlı yediği için ve aşura soğudukça tadı azaldığı için ben şekerini bol tuutum. sıcakken çok tatlıydı.ama soğuyunca tam kıvamını buldu.
  • aşuremin altını kapatıp servis tabaklarına aldım
  • iyice soğuduktan sonra süsleyin yoksa süsler çöküyor.
  • aşuremin pişme süresi ben herşeyi önceden hazırlamış olmama rağmen 2,5 saati aldı.ama değdi doğrusu.
  • herkese afiyet olsun bal şeker olsun

YEŞİL SOĞANLI KABAK SALATASI p.d.ç.s.e.34


Benim uydurduğum bir tarif.ama favorilerim arasındadır. sizinde deneyince bağeneceğinize eminim. kabak yemem diyenlere bile yedirilmiştir.


malzemeler:


2 dal yeşil soğan


2-3 tane kabak


3 yemek kaşığı sıvıyağ


tuz,karabiber


dereotu


1 su bardağı süzme yoğurt


yapılışı:


yağ tavaya konuryeşil soğanın yaprakları küçük küçük doğranıp eklenir.hafifce kavrulur.


içine kabaklar (rendelenmiş) eklenip suyunu salıp iyice çekene kadar pişirilir.


tuz ve karabiber eklenir.(pişerken koyuyorum çünkü tuz kabağın su salmasını artırıyor)


iyice soğutulup sarımsaklı yoğurtla karıştırılıp servis yapılır.


şimdiden afiyet olsun

16 Ocak 2009 Cuma

PORTAKALLI KURABİYE

BU TARİFİ YEMEK ETKİNLİĞİ 3 KURABİYE YE YE GÖNDERİYORUM SEVGİLER
Bu aralar kurbiye merakım var.çeşit çeşit kurabiyeler deniyorum işte bir başkası.

malzemeler:

1 teremyağ

1 çay bardağı sıvıyağ

1,5 bardak toz şeker

2 yumurta(birinin sarısını ayır)

1 portakal kabuğu rendesi

1 su bardağı iri dövülmüş fındık

1 su bardağı nisaşta

1 kabartma tozu

1 vanilya
susam

un

yapılışı:malzemeleri karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur yapılır.

ceviz kadar parçalar alınıp parmak şekli verilip önceyumurta sarısına sonra susama batırılıp tepsiye dizilir.

175 derecede pişirilir.

şimdiden afiyet olsun

BENİM VİTRAY KURABİYELERİM


Ne zamandan beri yapmak istediğim bir çeşit vitray kurabiye.ilk denemem başarısız olmuştu(bana göre) şimdikinden oldukça memnun kaldım.işte karşınızda benim vitraylarım efendim. hamur olarak gülen kurabiyelerin hamurunu kulllandım.çiçek kalıpla kestim.ortasına şekeri yerleştirdim.160 derecede başında bekleyerek pişirdim.10 dakika dinlendirdikten sonra servise hazır oldu.şimdiden afiyet olsun.

GÜLEN KURABİYELER

BU KURABİYEYİ YEMEK ETKİNLİĞİ 3 KURABİYE YE YE GÖNDERİYORUM SEVGİLER
Gerçekten harika bir hamur .harika şekil alıyor.bu hamurdan 3 farklı kurabiye yaptım hepsinede çok yakıştı benden söylemesi:

malzemeler:

125 gr margarin

3 kahvefincanı pudra şekeri

1 kahvefincanı sıvıyağ

1 kahvefincanı süt

1 yumurta

yarım paket kabartma tozu

1 vanilya

1 su bardağı nişaşta

1 çorba kaşığı kakao

un

yapılışı:

kakao ve yumurtanın beyazı dışında malzemeler karıştırılır.hamurdan limon kadar bir parça ayrılıp kakao ile karıştırılır.

merdane ile kurşun kalem kalınlığında açılır.

çay bardağı ile kes.

kakaolu hamurdan göz ve saç yapılıp yumurta beyazı ile yapıştırılır.

170 derecede beyaz kalacak şekilde pişir.

şimdiden afiyet olsun.

14 Ocak 2009 Çarşamba

STROGONOF NAMI DİĞER YILAN ET


Tamam kabul ediyorum bizim evde yılanlara ilgi büyük bu babamızdan kaynaklanıyor e tabii kızımda babasının kopyası (tip ve huy olarak) olduğu için yiyeceklere bu ismin verilmesi çok doğal.


bu yemeği yapan vardır mutlaka ama ben ecrine et yedirmek için uydurdum.sonuçta eşimde çok beğeninceki bu oldukça zordur sık sık yapılır oldu evde.


hem yapımı kolay hemde lezzetli kısa sürede hazırlanmasıda çalışan insanlar için büyük kolaylık. deneyince ne demek istediğimi anlayacaksınız.


eti ben düdüklü tencerede 10-15 dakika pişiriyorum bizim sultan rahat yesin diye ama siz isterseniz tavada 1 çay bardağı suylada pişirebilirsiniz. ben genelde geceden haşlayıp kavurmayı yemeden hemen önce yapıyorum çünkü sıcak sıcak çok daha lezzetli oluyor.


malzemeler:


250 gr strogonof


1 su bardağı su


1 çorba kaşığı sirke


2 yemek kaşığı tereyağ


1 tatlı kaşığı kekik


tuz,sarımsak tozu,kırmızı biber


yapılışı:


strogonof yıkanıp düdüklüye konur. su ve sirke eklenerek 15 dakika pişirilir.


pişme işleminden sonra süzülerek tavaya alınır tereyağ eklenip kavrulur(rengi kararmıyacak)


altı kapatılıp baharatlar eklenip servis yapılır.


şimdiden afiyet olsun.

11 Ocak 2009 Pazar

ARKADAŞ TOPLANTISI


HAVUÇLU TOPLAR


BENİM BAYILDIĞIM SAÇAKLI POĞACA


CEVHERİN İLK KEZ YAPTIĞI HARİKA CİĞ KÖFTE




KURUTULMUŞ BİBER DOLMASI




ISPANAKLI KEK



Geçen hafta sonu çalışma arkadaşlarımla askere gitmeden önce bizimle çalışan doktor arkadaşımıza gittik.Böylece arkadaşımızın askerden dönüşünü kutlamış olduk.sağolsunlar eşide kendide harika hazırlanmıştı. diette olmama rağmen yemekten kendimi bir türlü alamadım. herşey için teşekkür ederim hem kendim hemde arkadaşlarım adına...

DİL PEYNİRLİ VE SOSİSLİ MİLFÖYLER


Gerçekten çok yoğun ve stresli bir hafta sonu geçirdim cumartesi sabahı kavınvaldem vertigo krizi geçirdi.bilmeyenler için şöyle anlatayım anlatılamayan ve ancak yaşayanların bilebileceği bir baş dönmesi krizi. gözlerinizi bile çevirmeniz yada yürümeniz hatta adım bile atmanızın mümkün olmadığı bir hastalık.geçen yıl 3 ay bende uğraşmıştım bu hastalıkla. gerçekten çok keyifsiz ve rahatsız edici bir hastalık.Allah kimsenin başına vermesin.

neyseki zamanında müdahale ile annem biraz daha iyi. haftasonunu bizimle geçirdi. serumlar ilaçlar biraz toparlamış gibi.ama daha işimiz uzun uzun bir tedavi gerekiyor ve geçse bile tekrar gelirmi korkusu uzun süre sizi rahatsız ediyor.bu kadar keyifsiz konudan sonra yılbaşı için verdiğim tarife geçiyorum.

BU ARADA ARKADAŞLAR MUTFAK NOTLARI MELİSADAN HABER ALAN VARMI ONU GERÇEKTEN MERAK EDİYORUM .İNŞALLAH İYİDİR.HABER ALAN LÜTFEN BANADA HABER VERSİN.

malzemeler:

10 tane milföy

10 parça dil peyniri

10 parça sosis

1 yumurta sarısı

yapılışı:

milföylerin içine bir parça dil peyniri ve sosis konup üçgen şeklinde kapatılır.

tepsiye konup üzerine yumurta sarısı sürülür.

200 derece fırında pişirilir.

şimdiden afiyet olsun.

5 Ocak 2009 Pazartesi

SAÇAKLI KÖFTE



Çok değişik bir köfte hemde lezzetli. deneyin gerçekten harika oluyor.spagetti yani bizim evdeki adıyla yılan makarna ile uyumu bir harika.benim ufaklık bayıldı benden söylemesi..


malzemeler:
  • 500 gr kıyma
  • 1 soğan
  • 2 patates
  • 2 dilim ekmek
  • tuz,karabiber,sarımsak,kimyon
  • kızartmak için yağ
yapılış:
  • patates rendenin en ince tarafı ile rendelenir.iyice suyu sıkılır.tüm malzemeler eklenip iyice yoğrulur.10 dakika dinlendirilir.
  • kızgın yağda pişirilir.
  • şimdiden afiyet olsun

HAŞAŞLI ÇÖREK YAMAN ETKİNLİKLER




BU TARİFİ YEŞİLKİVİYE GÖNDERİYORUM.SEVGİLER

anne tariflerine devam. aslında perianneden desem daha doğru. periannemi kaybedince haşaşlı yapma işi anneme devir oldu.bizim ailecek sevdiğimiz bir lezzet. sırf bu çörek için bana denizliden haşaş gelir.birçok kişi bu çöreği yapar ama ben periannemin ve annemin üzerine kimseyi tanımam.

malzemeler:
  • 3 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yaşmaya
  • 2 kesme keşer
  • 1 çaybardağı sıcak su
  • tuz
  • un
iç malzeme:
  • 2 su bardağı haşaş
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı dövülmüş ceviz
üstü için:
  • yumurta sarısı
yapılışı:
  • sıcaksuya maya,kesme şeker eklenip kabarması beklenir.
  • süt,sıvıyağ mayalı karışım karıştırılır.un eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • iç malzeme olarak haşaş ve sıvıyağ iyice karıştırılır.
  • hamurdan cevizden büyük parça kopartılır.elle açılır haşaşlı karışım bolca sürülür.ceviz serpilir.hamur iki yandan büzülerek ortaya toplanıriki uçtan tutularak burulur.tepsiye konur.
  • bütün hamurlar aynı şekilde yapıldıktan sonra yarım saat tepside kabarması beklenir.
  • üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir.180 derecede pişirilir.
  • şimdiden afiyet olsun.

TEK KİŞİLİK KETELER p.d.ç.s.e.33


İşte gene anneme ait bir tarif ben nekadar annemin verdiği tarifi bire bir yapsamda annemin elini bir türlü yakalayamıyorum o yüzden annem bize geldiğinde mutlaka kete,haşaşlı ve aşure mutlaka yapmak zorundadır çünkü bunu sürekli tekrarlayan cadı kızıyla (bu ben oluyorum) uğraşmak zorunda kalır.AYRICA BU TARİF MELİSAMA GİDİYOR. CANIM YENİ BAŞLADIM DAHA !!! SEVGİLER KOLAYLIKLAR


malzemeler:


3 su bardağı ılık süt


1 su bardağı sıvıyağ


1 yaşmaya


1 çay bardağı sıcak su


1 kesme şeker


tuz


un


iç malzeme:


5-6 kaşık tereyağ


4-5 kaşık un


1 su bardağı ceviz


1 tatlı kaşığı tuz


üstü için:


1 yumurta sarısı


yapılışı:


öncelikle içi hazırlayalım.tavaya tereyağ ve un konulup iyice kavrulur.1 tatlı kaşığı tuz eklenip soğumaya bırakılır.istenirse bence koyun içine bir su bardağı dövülmüş ceviz eklenir.


hamuru için maya ve şeker sıcak suda eritilip kabarması beklenir.hamur kabına süt,yağ tuz ve maya karışımı eklenip hafif yumuşak bir hamur yapılır.(normalde eskiden annem bu hamuru bekletip mayalandırıyordu şimdi ise bu işlemi keteleri yaptıktan sonra tepside yapıyor)


hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alınır. yağ sürülmüş yerde iyice elle açılır. içine iç malzeme konup rolu yapılır ve kendi etrafında döndürülüp şekil verilir.fırın tepsisine dizilir.tepside 40-45 dakika bekletilip üzerine yumurta sarısı sürülür ve 175 derecede pişirilir.


şimdiden afiyet olsun

4 Ocak 2009 Pazar

İŞ YERİMDE YILBAŞI




beyaz çikolata soslu irmik tatlısı(hanife)



kümbet pasta(elif)





çikolatalı-cevizli kek(funda)






peynirli -kabaklı börek(yasemin)



sarma(nevin)









çikolatalı muffin(sinem)




İş yerimde geçen hafta pazartesi yılbaşını kutladık.hemşirehanımlar ve ben evde birşeyler hazırladık ve pazartesi öğle yemeğimiz bizim için bir ziyafet oldu.her zaman dediğim gibi ekibimin elinden hiç birşey kurtulmaz.ellerinize sağlık canlarım.dilerim yine hep birlikte çoook güzel bir yıl geçirir ve bu sofraları sık sık tekrarlarız.ayrıca sofrada görüntüleyemediğim nuranın yapmış olduğu sıcacık poğacalar ve benim yaptığım beşamel soslu tavuk vardı.


















YOĞURTLU KIRMIZI-YEŞİL BİBER KIZARTMA



biber kızartmasında en sevmediğim şey kabukları soymaktır.o yüzden biberi bu şekilde pişirmeyi tercih ediyorum.deneyin pişman olmazsınız arkadaşlar:


malzemeler:


1-2 yeşil biber


1-2 kırmızı biber


3 kaşık sıvıyağ


1 su bardağı süzme yoğurt


1 diş sarımsak


tuz


yapılışı:


biberler yıkanıp küçük küçük doğranır.


yağa atılıp kızartılır.iyice soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırılıp servis yapılır.


şimdiden afiyet olsun.

HAVUÇLU KABAK SALATASI P.D.Ç.S.E.33


YAŞASIN SONUNDA TANIDIĞIM BİRİ EVSAHİBELİĞİ YAPIYOR BU TARİF SEVGİLİ MELİSAMA KOLAYLIKLAR CANIM
İşte harika bir tarif.denemediyseniz mutlaka derneyin derim. ben ayrı ayrıda yapıyorum. onlarında tariflerini veririm ama bu ikisinin karışımı oldu.hemde çok lezzetli oldu.ben iç malzemeyi önceden hazırrlayıp dolapta yada buzlukta saklayıp servisten 1-2 saat önce sosuyla karıştırıp servis yapıyorum.


malzemeler:


1 kabak


1 havuç


yarım su bardağı süzmeyoğurt


2 diş sarımsak


3 kaşık sıvıyağ


2 çay kaşığı tuz


3 kaşık mayonez


yapılışı:


kabak ve havuç soyulup rendelenir.


tavaya 3 kaşık yağ konup havuç ve kabak rendesi konup kavrulur.


iyice soğuduktan sonra yoğurt,mayonez,tuz ve sarımsak çırpılıp üzerine eklenir.


şimdiden afiyet olsun.

3 Ocak 2009 Cumartesi

RUS SALATASI VE HAYDARİ






En sevdiğim iki meze.hem kolay hem lezzetli.5 dakikada 2 çeşit ortada.afiyet olsun efendim.



RUS SALATASI:

1 küçük kutu garnitür

3-4 kaşık mayonez

yapılışı:

garnitür yıkanıp iyice süzülür.

mayonezle karıştırılıp servis yapılır.



HAYDARİ:

1 subardağı süzme yoğurt

yarımdemet dereotu
1 diş sarımsak

1 çay kaşığı kuru nane

1 çay kaşağı kırmızıbiber

1 çay kaşığıkarabiber

1 çaykaşığı tuz

1 çaykaşığı kimyon

yapılışı:

tüm malzemeler karıştırılıp 1 gece dolapta bekletilip servis yapılır.

şimdiden afiyet olsun

PATLICAN SALATASI



Sadece blogta olması için yazıyorum tarifi. izninizle..


malzemeler:

2-3 közlenmiş patlıcan

3-4 kaşık süzme yoğurt

1 diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz

yapılışı:

tüm malzemeleri rondaya koyup 1-2 dakika karıştırılıp servis tabağına alınır. üstüne kırmızıbiber eklenipservis yapılır

şimdiden afiyet olsun

ESKİLERDEN POTPORİLER...