29 Ağustos 2009 Cumartesi

İMAM BAYILDI İFTAR BEREKETİ 3


ismine bir türlü anlam veremediğim ama tadına bayıldığım bir yemektir imam bayıldı.

ben patlıcanından çok üzerine konan malzemelere bayılıyorum tüm zeytinyağlılar gibi bir gece durunca dahada lezzetli olsada sarımsaklı yoğurt eşliğinde mükemmel bir lezzet bence.


bir hafta önce karnıyarık için fazla patlıcan kızartıpta artanı dipfrize kaldırdığım için 10 dakikada yemeği ocağa koymuş oldum. inanın iş çıkışı harika oluyor böyle ön hazırlıklar...
sevilciğim bu tarif yine sana sevgilerimle.


malzemeler:


  • 4 tane patlıcan

  • 4-5 tane soğan

  • 2 sivribiber

  • 4-5 diş sarımsak

  • 3-4 kaşık zeytinyağı

  • tuz,2 kesme şeker

  • 3-4 rende domates

  • 1 tatlı kaşığı salça

  • karabiber kırmızı biber

  • yarım su bardağı sıcak su

yapılışı:



  • patlıcanlar alaca şekilde soyulup tuzlu ve limonlu suda 10-15 dakika bekletilip sıkılır ve kızgın yağda kızartılır.

  • yağdan alınıp buzlu suya atılır. 5 dakika bekletilip sudan sıkılarak çıkarılıp yemeğin yapılacağı tencereye yerleştirilir.

  • diğer tarafta soğanlar yarım ay şeklinde ,sivri biberler küp şeklinde doğranıp tavaya konur.

  • sarımsaklarda doğranıp 3-4 kaşık sıvıyağ eklenip tüm karışım kavrulur.

  • soğanlar şeffaflaşınca domates rendesi salça,tuz baharatlar ve şeker eklenip ağzı kapatılıp hafifce pişirilir.

  • soğanlı iç patlıcanların üzerine dökülüp yarım su bardağı kaynar su eklenerek pişmesi için bırakılır.

  • kendi tenceresinde soğutulup servis tabağına alınır. sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis yapılır.

  • şimdiden afiyet olsun


28 Ağustos 2009 Cuma

ÜÇ KİŞİLİK İFTARIMIZ VE İFTAR MENÜSÜ ÖNERİLERİMVE TEŞEKKÜRLER KNORR




Ramazan başladığından beri her gece yaşadığımız soframız karşınızda.


işten geldiğimde bir koşturma içine giriyorum ve zaman nasıl geçiyor anlamadan iftar oluveriyor.


soframızın vazgeçilmesi tabiiki çorbamız. iş zamanı tüm çorbalarım knorr a ait.şimdiye kadar analı kızlıyı,hanımağayı ve tarhana çorbalarını yaptım. knorr bu işte kesinlikle uzman. kısa zamanda harikalar yaratabiliyorsunuz.


ana yemeğin yanında mutlaka zeytinyağlı bir şeyler yapıyorum ve tabiiki ecrinin isteğine bağlı olarak poğaca veya börek olmak zorunda.


ve tabiiki sonunda tatlı...benim en sevdiğim bölüm...


size birkaç günlük menülerimi yazıyorum.umarım size birazda olsa fikir vermiş olurum.


menü 1:




MENÜ 2





MENÜ 3





MENÜ 4





MENÜ 5





27 Ağustos 2009 Perşembe

SADRAZAM LOKUMU İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 3


Bu tatlıyı küçük görümcem ve eniştemin evlilik yıldönümleri için yaptım. tüm sevgimiz sizlerle canlarım.
Tadı ve sunumu çok hoş bir lezzet. yanlız yapımı biraz alışkanlık gerektiriyor çünkü ilk yaptıklarımı kapatmak oldukça zor oldu.sonucu anlatmama gerek yok sanırım canlarım.!!!!!!



tarifi birsenden aldım. seninkine pek benzemesede canım tadı gerçekten harikaydı...


Bu tarifi canım sevilciğime yolluyorum.kolaylıklar canımın içi...




malzemeler:





  • 5 yumurta


  • 1 su bardağı şeker


  • 1,5 su bardağı un


  • 1 vanilya


  • 1 kabartma tozu




krema:





  • 2 su bardağı süt


  • 2 kaşık un


  • 1,5 çay bardağı şeker


  • 1 vanilya




üstü:





  • 2 su bardağı süt


  • 2 su bardağı hindistan cevizi


yapılışı:





  • yumurta ve şeker en az 1o dakika çırpılır.diğer malzemeler eklenip küçük fırın tepsisine dökülüp 160 derecede pişirilir.


  • kek sıcakken enine ikiye boyuna üçe bölünür.


  • krema malzemeleri pişirilip iyice çırpılıp soğutulur.


  • kek soğuyunca dikdörtgen kek parçaları ikiye ayrılıp içine krema konup rulo yapılır.


  • borcama dizilip buzdolabında 2-3 saat dinlendirilir.


  • şimdiden afiyet olsun.



26 Ağustos 2009 Çarşamba

ŞAMFISTIKLI İRMİK TATLISI


Kesinlikle en sevdiğim tatlılardan birisi irmik tatlısı.içine herşey çok yakışıyor bu seferkini şamfıstıklı yaptım.irmik tatlısını pişirdikten sonra altını kapatmadan önce 1 su bardağı toz şamfıstığı koydum. iyice karıştırıp ıslanmış borcama döktüm.üzerine yine şamfıstığı döküp servis yaptım tabii iyice soğuttuktan sonra.şimdiden afiyet olsun canlarım

25 Ağustos 2009 Salı

ÇİKOLATALI ETiMEK PASTASI RAMAZAN ETKİNLİĞİ3


Bu pastayı sevgili eniştem için yapmıştım. sabah kahvaltıları için ideal bir tatlı hem hafif hem lezzetli.tarifte en önemli detay mutlaka BİR GECE DOLAPTA beklemesi. lezzeti tam oturuyor.nice yaşlara enişteciğim.

bu tarifi ayrıca birtanecik SEVİLCİĞİME gönderiyorum kolaylıklar canım.

malzemeler:


  • 2 paket tuzsuz etimek

  • 2 paket kakaolu betibör

  • 1,5 su bardağı süt

  • 2 kaşık şeker

  • 1 paket çikolata sosu

krema:



  • 4 su bardağı süt

  • 2 kaşık un (tepeleme)

  • 3 kaşık nişaşta(tepeleme)

  • 4 kaşık şeker

  • 1 paket krem şanti

yapılışı:



  • süt,un,nişaşta,şeker karıştırılıp pişirilir.hafif soğuyunca krem şanti eklenip iyice çırpılır.

  • 1 ,5 su bardağı süte 2 kaşık şeker eklenip karıştırılır.etimekler bu süte batırılarak kare borcama dizilir.

  • üzerine krema sürülür.kremanın çok yoğun olmasına gerek yok.kremanın üstüne süte batırılmış bisküviler konup yeniden krema sürülür.yeniden etimek sonra krema sonra yine bisküvi ve en son krema dökülüp üstü kapatılır. ve dolapta bir süre bekletilir.

  • bu sırada üzerindeki tarife göre çikolata sosu hazırlanıp soğutulur.

  • pastanın üzerine dökülüp dolapta bir gece bekletilir.
  • servisten önce fındıkla süslenip servis yapılır.

  • şimdiden afiyet olsun

17 AĞUSTOS KAHVALTISI

benim prensesler

kendileri pek görünmesede günün hanımı ve beyi
kahvaltı soframız








peynirli sigara böreği



kızımın favorisi sade kekimiz





17 ağustos biz istanbulda yaşayanlar için daha farklıdır 99 depreminde yeni gelmiştim istanbula Allah o günleri bir daha yaşatmasın inşallah. o olayın hala deprem olduğuna inanamıyorum evimizin yere yatıp kaktığını gördük biz.o andaki ışığı hayatım boyunca unutamayacağım.o günün yaşamını kaybeden herkese Allahtan rahmet diliyorum.bu günün bizim için diğer önemide eniştemin yaşgünü olması ve evlilik yıldönümleri...kendilerine burdan tekrar mutluluklar diliyorum. sizleri seviyoruz canlarım..


o sabah için görümcem kahvaltı hazırlamıştı.bende pastaları yaptım. yeni iki tane tarif denedim. ikiside harika oldu. mutlaka deneyin.
menü:

  • kahvaltılıklar
  • kek
  • peynirli sigara böreği
  • biber kızartma
  • patates kızartması
  • çikolatalı etimekli pasta
  • saray lokması
  • ayçekirdekli milföy böreği

23 Ağustos 2009 Pazar

BALERİN PASTA







Bu pastayı sevgili serpinciğim için yapmıştım.keki bol çikolatalı pandispanya ara kreması olarak vanilyalı pastacı kreması kullandım. üstü içinse mavi şeker hamuru ve süsleme şekerleri ...



kakaolu pandispanya:

malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 4 kahve fincanı şeker
  • 3 kahve fincanı un
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • 2 kaşık kakao
  • 3 kaşık kaynarsu
  • 1 vanilya
  • 1 kabartma tozu

yapılışı:

  • şeker ve yumurta iyice çırpılıp sıvıyağ,kako,sıcak su eklenir.
  • un,kabartma tozu ve vanilya karıştırılıp sıvı karışıma eklenir.
  • 160 derecede pişirilir.

ara krema:

vanilyalı pastacı kreması:

  • 3 su bardağı süt
  • 2 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı nişaşta
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 vanilya

yapılışı:

  • vanilya hariç tüm malzemeler mikserle çırpılıp pişirilir.
  • kaynadıktan sonra altı kapatılıp vanilya eklenip karıştırılır.
  • soğutulur.

birleştirme:


  • pandispanyayı bir gece önceden yaptım hem daha lezzetli oldu hemde çok daha kolay katlara ayrıldı.
  • alt katı servis tabağına alıp sütle hafifce ıslattım.
  • ara kremasından 4-5 kaşık ayırıp diğerini ara kata yaydım.benim kızlar pastanın içinde birşey yemedikleri için ben bir şey koymadım ama siz isterseniz bu kata istediğiniz meyve veya fındık ,bademi arasına koyabilirsiniz.
  • üst katıda ayrı bir yerde hafifçe ıslatıp pastanın üstüne kapadım
  • hafifce bastırıp ayırdığım kremayı sürüp 1-2 saat için buzdolabına kaldırdım.
  • sürenin sonunda pastayı çıkarıp 5 dakika dışarda beklettim. bu arada şeker hamurunu yumuşatıp pudra şekeri aracılığıyla açtım açarken üstüne streç film koydum ki yüzeyi pürüzsüz olsun.
  • eşiminde yardımıyla pastayı kapladım. artan şeker hamurundan parçalar keserek yumurta akı sürerek pastaya yapıştırdım.kalplerin üzerine serpinin adını basıp çöp şişler aracılığla yerleştirdim.
  • istediği balerinleride yerleştirince işte karşınızda balerin pasta..
  • şimdiden afiyet olsun.

20 Ağustos 2009 Perşembe

HOŞ GELDİN RAMAZAN


11 ayın sonunda özlemle beklenen ay geldi. tüm islam alemine kutlu olsun. herkese hayırlı ramazanlar ...

16 Ağustos 2009 Pazar

PATATES MANTISI



Adı ilginç gelsede aslında yapımı çooook kolay bir o kadarda lezzetli bir mantı bence!!! işten geç çıkınca yada canınız hafif şeyler istediğinde tavsiye olunur .Aslında ben bu yemeği genelde küçük taze patatesle yapmayı tercih ediyorum kabuklarını soymayıp iyice yıkıyorum ve üzerine çatalla delikler açıyorum ve kızgın yağda kızartıyorum. ama bu seferkini afyon patatesiyle yaptım. ama diğerini de mutlaka deneyin derim...
malzemeler:
  • 4-5 patates
  • yarımsu bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • nane kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • tuz

yapılışı:

  • patatesler soyulup irice parçalara bölünür.
  • tuzlanıp kızgın yağda kızartılır.
  • diğer tarafta yoğurt ve dövülmüş sarımsak karıştılıp iyice çırpılır.
  • tereyağ eritilip kırmızı biber eklenip altı kapatılır.
  • kızaran patatesler tabağa alıp üzerine sarımsaklı sos konup kırmızı biberli yağ ve nane eklenerek servis yapılır.
  • şimdiden afiyet olsun

FINDIKLI VE ŞEKERLİ KURABİYE


Üzeri şekerli kurabiyeler beni hep çocukluğuma götürür rahmetli anneannem yapardı bu kurabiyeyi.
dışı kıtır kıtır içi yumuşacık bir kurabiyedir ve en büyük özelliği soğuk fırına konması. nedeni ne derseniz bilmiyorum peri anne öyle söylemiş tarif defterimde kocaman harflerle öyle yazıyor mutlaka vardır bir bildikleri.
konu yemekse eskilerin söyledikleri emirdir o kadar....

malzemeler:


  • 250 gr teremyağ
  • 2 adet yumurta (1nin akı üstüne)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı ince çekilmiş fındık
  • 2 vanilya
  • 1 kabartma tozu
  • un

üstü için:

  • 1 yumurta akı
  • 4-5 kaşık toz şeker

yapılışı:

  • yağ ve pudra şekeri iyice ezilip diğer malzemeler eklenerek kulak memesinden hafif cıvık bir hamur hazırlanır.
  • ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp önce yumurta akına sonra toz şekerine batırılıp tepsiye dizilir.
  • 180 dereceye ayarlanmış ÖNCEDEN ISITILMAMIŞ SOĞUK FIRINA konup 10-12 dakika pişirilir.
  • şimdiden afiyet olsun.

KIYMALI BEZELYE


Bu yemek benim kızımın boncuk yemeği.çocukluğumdan beri bezelyeye bu ismi takmış durumda. tazesini yapacak olursam onları beraber temizleriz.ben tazesini düdüklüde yapıyorum hem çabuk hemde daha lezzetli oluyor bence.
ramazan için ideal yemeklerden biri bence.
malzemeler:
  • 2su bardağı bezelye
  • 1 havuç
  • 1 soğan
  • 2 patates
  • 100 gr kıyma
  • tuz karabiber
  • 2 kaşık salça
  • üstüne çıkacak kadar kaynar su
  • 2 kesme şeker
  • 2-3 kaşık sıvı yağ

yapılışı:

  • düdüklü tencereye yağ konup soğan yemeklik olarak doğranıp hafifçe kavrulur.
  • içine kıyma eklenip kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
  • yıkanmış bezelye,irice doğranmış patates ve dilimlenmiş havuç kıymalı sosa eklenip 1-2 dakika çevrilir. salça eklenip sıcaksu konur.baharatlar eklenip düdüklünün ağzı kapatılıp 20 dakika pişirilir.
  • şimdiden afiyet olsun

MERMER KEK


merhabalar ramazan öncesi bir kaç tarif eklemek istedim. bu sene ramazanın sıcaklara gelmesi nedeniyle iftar ve sahur menülerini zeytinyağlı ağırlıklı yapmakta fayda olacağını düşünüyorum.


bol sıvı ,sütlü tatlılar meyve ve kahvaltılıklar bizim menülerimizi oluşturacak.


şimdiden hepinize hayırlı ramazanlar...


malzemeler:


  • 4 yumurta

  • 2 su bardağı şeker

  • 1 su bardağı sıvıyağ

  • 1 su bardağı yoğurt

  • 2,5 -3 bardak un

  • 1 kabartma tozu

  • 1 vanilya

  • 1 tatlı kaşığı kakao

  • 1 limon suyu rendesi

yapılışı:



  • yumurta ve şeker iyice çırpılır.

  • diğer malzemeler eklenir.(kakao hariç)

  • hamurdan 1 çay bardağı ayrılır.içine kakao eklenir.

  • kalıba önce beyaz hamur üzerine kakaolu hamur eklenip bir kürdan yardımıyla iki hamur hafifce karıştırılır.

  • 180 derecede pişirilir.

  • şimdiden afiyet olsun

4 Ağustos 2009 Salı

BALERİN KIZIMIN BALERİN PASTASI

Serpin bizim ikinci kızımız. ecinin kızkardeşipardon ablası kendisi eciden 4 ay büyük ama kendisi ablamız olur ona göre..
temmuzda yaşgünü vardı. pasta olarak balerin bir pasta istediği ve mutlaka mavi olması gerektiği için yapılan herşey mavi oldu tabiiki.
balerin kıyafeti hazırlattık tabii eciyede aynısı yapıldı. işte karşınızda tütüleriyle kızlarım...



serpinimin balerin pastası..







serpin için hazırladığım kurabiye sepetim....




kakaolu ve zenfecilli serpin kurabiyeleri.....





vanilya, fındık ile tadlandırılmış mavi renkli serpin kurabiyeleri......
tarifler yakında....




YEŞİL MERCİMEK SALATASI


Bu muhteşem tarif hanifeme ait.yaz sıcakları için ideal bir salata . aşırı derecede tavsiye ederim ama sakın erkenden yapıp kaldırmayın bolca sulanıyor bilginize....


malzemeler:

  • 2 su bardağı mercimek
  • 1 demet yeşil soğan
  • 2 domates
  • 5-10 tane kornişon turşu
  • limon suyu
  • zeytinyağı
  • dereotu,maydanoz
  • tuz ,köfte baharı ,karabiber,kırmızı biber

yapılışı:

  • yeşil mercimek kara suyu atılıp haşlanır.
  • tüm malzemeler tavla zarı büyüklüğünde doğranır.
  • mercimek baharat ,zeytinyağı ve limonla harmanlanır.
  • en son salata malzemelere eklenip servis yapılır.
  • şimdiden afiyet olsun.hanifem sağolsun...

NİŞAŞTALI POĞACA


bir aralar tüm bloglarda gördüğüm bir tarifti bu poğaca.denediğimde ne kadar haklı olduklarını gördüm.kıyır kıyır bir poğaca isterseniz başka tarife ne hacet...
malzemeler:
  • 125 gr teremyağ
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • yarım su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 yumurta
  • 1 kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • un

iç malzeme:

  • sucuk
  • peynir+nane+karabiber
  • üstüne yumurta sarısı

yapılışı:

  • un ve nişasta hariç tüm malzemeler karıştırılıp un ve nişaşta eklenip yumuşak bir hamur yapılır.
  • ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp içine ya sucuk yada peynirli harç konup kapatılır.
  • 180 derecede pişirilir.
  • şimdiden afiyet olsun

ESKİLERDEN POTPORİLER...