11 Mayıs 2012 Cuma

MERCİMEKLİ BÖREK


Tuzlularda iç malzeme olarak en cok yakıştırdığım malzemedir mercimek. Hem yapılana lezzet verir hemde protein yerine geçtiğinden dahada besleyici olur. Geçen hafta sonu izmirden misafirlerim vardı. Kızımın cici anne ve babası benimde canım dayım ve yengem. Hafta sonunu birlikte geçirme planları kurarken kuzenimin rahatsızlığı erken dönmelerine neden oldu neyseki oğlumuz iyi.Yengemler giderken cocuklar için kek ve kurabiye koymuştum dayım börek koymadığımız için üzülmüş. Ben sana kıyarmıyım dayım . Ne zaman istersen. İşte bu börek o kadar cok beğenilen dayımın unutamadığı börek. Umarım sizde beğenirsiniz
 
malzemeler:
 
  • 6 yufka
  • 2 su bardağı süt
  • 1 subardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta(birinin akı mercimekli harca konacak)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
 
iç malzeme:
 
  • 2 su bardağı mercimek
  • 1 büyük soğan
  • 150 gr kıyma
  • 1tatlı kaşiğı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 yumurta akı
yapılışı:
  • Önce mercimekli harçı hazırlayalım. 
  • mercimekler yıkanıp tencere konup bir taşım kaynatılır.
  • Kara suyu dökülüp tekrar su eklenir yumuşayana kadar haşlanır.
  • Soğan yemeklik doğranıp yağda hafifce pembeleştirilir kıyma eklenir ve kavrulur
  • .Haşlanmış mercimek süzülüp kıyma soğan karışımına eklenir.
  • Tuz ve karabiberle tatlandırılır.
  • Soğumaya bırakılır.
  • Soğuyunca içine 1 yumurta akı eklenir.
  • Büyük boy fırın tepsisi yağlanır.
  • Yufka kenarları dışa çıkacak şekilde serilir.
  • sos  malzemeleri  çırpılır.
  • Kaşıkla dökülür.
  • Üzerine 2.yufka büzülerek konur.
  • Malzeme dökülür
  • .3. yufkanın yarısı koparılıp serilir üzerine mercimekli harç konur
  • .Üzerine yufkanın diğer yarısı konup iç malzemeden dökülür.
  • Yufkalar bitene kadar devam edilir.
  • en son yufka konulduktan sonra kenarlardan taşmış yufkalarda kapatılır.
  •  Bir bıçak yardımıyla börek küçük dilimlere ayrılır.
  •  Kalan malzeme üzerine dökülür.
  • 180 derece fırında iyice pişirilir.
Şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

ÇİKOLATALI TURTA....