4 Mayıs 2012 Cuma

YALANCI AFYON LOKMASI



Küçüklüğümden beri haşas bizim evimizde çok kullanılan bir üründür. rahmetli anneannemin hasaslı çöreklerinin tadı hala damağımda.....

haşası hem tatlılarda hemde tuzlularda çok sık kullanmaya çalışıyorum hele tane olan şekli bence tatlılara farklı bir lezzet veriyor...
.
bu tarif uzun zamandır denemek istediğim bir tarif...kendim hamur açma özürlü olduğum için bunu baklava hamuru ile yaptım. o yüzden adı yalancı oldu....kıyır kıyır ağızda dağılan harika bir börek tavsiye ederim....


malzemeler:
  • 10-12 yaprak baklava hamuru
  • 1 su bardağı döğülmüş haşas
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 yumurta
  • 1 soğan
yapılışı:
  •  mercimek temizlenip tencereye su konur.
  • 1 taşım kaynatılıp suyu dökülür.
  • tekrar temiz su ve tuz konup haşlanır.
  • tavaya 2 kaşık sıvı yağ donup yemeklik doğranan soğan eklenip kavrulur.süzülmüş mercimek eklenip hafifce kavrulur. tuz ve karabiberle tadlandırılıp ılımaya bırakılır.
  • ılınan mercimeğe bir yumurtanın akı eklenip karıştırılır.
  • sıvıyağ ve haşaş karıştırılıp iyice ezilir.
  • 1 yaprak baklava hamutu alınıp yağlı haşaştan sürülüp ikinci yufka üaerine konur.hasastan tekrar sürülüp mercimekli harç içine yayılır.
  • rulo şeklinde sarılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir.
  • diğer yufkalarda aynı şekilde hazırlanır. üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülerek 175 derece üstü kızarana kadar pişirilir.
  • ılınınca 2 parmak kalınlığında kesilerek servis yapılır.
  • şimdiden afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

ESKİLERDEN POTPORİLER...